Τουλάχιστον έναν από τους τρεις καταζητούμενους ληστές του Διστόμου φέρεται να έχουν ταυτοποιήσει οι διωκτικές αρχές για τη ληστεία με λεία 197.000 ευρώ που σημειώθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι σε υποκατάστημα τράπεζας στη Φαρκαδόνα Τρικάλων.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για ένα σημαντικό εύρημα που καταδεικνύει την επαναδραστηριοποίηση ύστερα από τουλάχιστον επτά μήνες «σιωπής» ποινικών που είχαν σχέση και με τον συλληφθέντα αντιεξουσιαστή Νίκο Μαζιώτη.

Στη ληστεία στη Φαρκαδόνα Τρικάλων συμμετείχαν τουλάχιστον τρεις ένοπλοι. Χαρακτηρίζονται μετρίου αναστήματος, μιλούσαν ελληνικά, φορούσαν γυαλιά, περούκες και καπέλα τζόκεϊ ή σκούφους.

Σύμφωνα με τις περιγραφές, οι τρεις δραστες εισέβαλαν στο υποκατάστημα την ώρα που βρίσκονταν εκεί τρεις υπάλληλοι αλλά και περίπου 18 πελάτες, ανάμεσά τους και τρία παιδιά.

Το εντυπωσιακό είναι ότι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι δράστες αρχικά –προκειμένου να μην υπάρξει αντίδραση– πήραν κανονικά τους αριθμούς προτεραιότητας και στη συνέχεια προχώρησαν προς το ταμείο. Μάλιστα ένας από αυτούς επιτηρούσε τους πελάτες ενώ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, «έπαιζε με τα παιδιά που υπήρχαν στο υποκατάστημα».

Οι ένοπλοι ζήτησαν από τους υπαλλήλους αρχικά να αδειάσουν το ταμείο της τράπεζας και στη συνέχεια να ανοίξουν με τη χρήση ειδικού κωδικού τα ΑΤΜ. Είπαν μάλιστα χαρακτηριστικά σε έναν από τους υπαλλήλους: «Με την ησυχία σου, εμείς δεν βιαζόμαστε». Ύστερα από τουλάχιστον 30 λεπτά αποχώρησαν ενώ η Αστυνομία έφθασε επί τόπου με σημαντική καθυστέρηση.

Από τον Παλαιοκώστα στο Δίστομο

Η ανάλυση της ληστείας προκάλεσε υπόνοιες στους αστυνομικούς για εμπλοκή γνωστών ποινικών ή ακόμη και του 48χρονου καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα, τα τελευταία ίχνη του οποίου είχαν εντοπισθεί πρόσφατα στην Ήπειρο αλλά και στην Αλβανία. Γι’ αυτό μάλιστα έφθασε επί τόπου στη Φαρκαδόνα και κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας – έχει αναλάβει την αναζήτηση του Β. Παλαιοκώστα.

Σύμφωνα όμως με τις ίδιες πηγές, έχει πλέον βρεθεί ότι ένας από τους ληστές της Φαρκαδόνας είναι ένας από τους τρεις δράστες της ληστείας που σημειώθηκε το μεσημέρι της 22ας Αυγούστου 2014 στην Εθνική Τράπεζα στο Δίστομο Βοιωτίας με λεία 396.930 ευρώ. Στη συνέχεια οι κακοποιοί διέφυγαν με ταχύπλοο που βρέθηκε στη θέση Λουτρό Ξυλοκάστρου αφού είχαν πάρει όμηρο υπάλληλο της τράπεζας.

Η εν λόγω ένοπλη ομάδα, που συμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αποτελείτο από τον 45χρονο Σπύρο Χριστοδούλου, τον 34χρονο Σπύρο Δραβίλα και τον 36χρονο Γιώργο Πετρακάκο, είχε συνεργασθεί την περίοδο 2013-2014 σε ληστείες τραπεζών με τον συλληφθέντα, μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, Νίκο Μαζιώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία για συμμετοχή στη ληστεία στη Φαρκαδόνα αφορούν τουλάχιστον έναν από τους δύο πρώτους προαναφερομένους και όχι τον 36χρονο. Συνεχίζεται όμως η διερεύνηση της υπόθεσης προκειμένου να βρεθεί η ακριβής σύνθεση της ένοπλης ομάδας που προχώρησε στη ληστεία στη θεσσαλική πόλη.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι για έναν από τους ληστές του Διστόμου υπάρχουν «κολακευτικές» αναφορές στην αλληλογραφία των «Πυρήνων» ενώ έχουν υπάρξει ορισμένες ενδείξεις για τυχόν συμμετοχή ενός εξ αυτών στην υπόθεση δολοφονίας σωφρονιστικού υπαλλήλου προ μερικών εβδομάδων στη Φθιώτιδα.