Τον Μοχάμεντ Κούνο κατονόμασαν οι Αρχές της Κένυας ως εγκέφαλο της αιματηρής επίθεσης στο Πανεπιστήμιο της Γκαρίσα, στην Κένυα, και τον επικήρυξαν για 215.000 δολάρια. Υψηλά στην ιεραρχία της ισλαμιστικής Αλ Σαμπάμπ, η οποία ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης που στοίχισε τη ζωή 147 ανθρώπων – φοιτητών στη συντριπτική πλειονότητά τους – ο Κούνο έχει πολλά ονόματα. Οι περισσότερο τον γνωρίζουν σαν Μοχάμεντ Ντουλιαντίν, που στη Σομαλική σημαίνει αμφιδέξιος. Ποιος είναι όμως ο Κούνο ή Ντουλιαντίν ή Μοχάμουντ;

Παλαιός γνώριμος στις Αρχές της Κένυας πολύ πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Πανεπιστήμιο της Γκαρίσα, ο Κούμο θεωρείται ο άνθρωπος πίσω από όλες τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Σαμπάμπ στην Κένυα. Η πιο πρόσφατη ήταν τον Μάρτιο, οπότε οι Αρχές της χώρας θεωρούν ότι έδωσε εντολή σε 12 τρομοκράτες να χτυπήσουν το Κοινοβούλιο, στο Ναϊρόμπι.

Ακριβώς η ηλικία του δεν είναι γνωστή, εκτιμάται όμως ότι ο Κούνο είναι περίπου στα 35. Μισός Κενυάτης μισός Σομαλός, ο άνθρωπος ο οποίος ηγείται της οργάνωσης που θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα, διετέλεσε έως το 2007 διευθυντής ισλαμικού σχολείου στη Γκαρίσα, όπου φαίνεται ότι «θέριεψαν» οι ισλαμιστικές του τάσεις. Στη συνέχεια, πέρασε στη Σομαλία, όπου εντάχθηκε στους κόλπους της Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων (Union of Islamic Courts).

Με την κατάρρευση της UIC, ο Κούνο αποφάσισε να συνεχίσει τη δράση του στην ένοπλη οργάνωση Χιζμπούλ Ισλάμ, η οποία το 2010 συνενώθηκε με την Αλ Σαμπάμπ. Εκεί ανέλαβε κορυφαίο ρόλο, χτίζοντας σταδιακά τη φήμη του σκληροπυρηνικού στη σύμφωνα με το BBC.

Αν και η Αλ Σαμπάμπ – που στα Αραβικά σημαίνει νεότητα – φαίνεται πως έχει χάσει σημαντικό έδαφος στη Σομαλία, εξακολουθεί να κυριαρχεί σε πολλές αγροτικές περιοχές. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πραγματοποιεί τακτικά διασυνοριακές επιθέσεις στην Κένυα ως αντίποινα για την ανάπτυξη κενυατικών στρατευμάτων στη Σομαλία εναντίον της. Ο Κούνο φέρεται πως πρωτοστατεί στις περισσότερες, αν όχι σε όλες.