Το 2005 ήταν η χρονιά που οι περισσότερες offshore ελληνικών συμφερόντων απέκτησαν λογαριασμό στο ελβετικό παράρτημα της HSBC, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσαν από την HSBC Ελβετίας. Ηταν την ίδια χρονιά που τέθηκε σε ισχύ η ευρωπαϊκή οδηγία για τη φορολόγηση των τόκων και η αντίστοιχη συμφωνία της ΕΕ με την Ελβετία που προέβλεπε παρακράτηση ύψους 15%. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως φαίνεται στις γραπτές σημειώσεις που κρατούσαν υπάλληλοι της τράπεζας, η δημιουργία offshore προτεινόταν από την HSBC ως «λύση» για την αποφυγή της καταβολής φόρων.
Ενώ το διάστημα 1994 – 2004 οι υπεράκτιες ελληνικών συμφερόντων που αποκτούσαν λογαριασμούς στη συγκεκριμένη τράπεζα κυμαίνονταν από 1 έως 15 ανά έτος, ξαφνικά το 2005 έγιναν υπερδιπλάσιες. Ανάμεσα στις 33 offshore εκείνης της χρονιάς εντοπίζεται και η Stabri Limited με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, η οποία, βάσει των στοιχείων που διέρρευσαν, συνδεόταν με τον Σταύρο Παπασταύρου, έναν από τους στενότερους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Η πρώτη εγγραφή στον λογαριασμό έγινε στις 7 Ιουλίου 2005.
Την περίοδο 2006 – 2007 το μάξιμουμ των καταθέσεων του λογαριασμού της Stabri ήταν περίπου 5,4 εκατ. δολάρια. Στα αρχεία των λογαριασμών της offshore και των σχετιζόμενων με αυτήν, δηλαδή του κ. Παπασταύρου και συγγενικών του προσώπων, δεν υπήρχαν σημειώσεις των υπαλλήλων της τράπεζας από την επικοινωνία τους με τους πελάτες, όπως σε άλλες περιπτώσεις υπεράκτιων εταιρειών όπου καταγραφόταν ότι δημιουργήθηκαν για την αποφυγή καταβολής φόρων.
Στην κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής στις αρχές Απριλίου 2013 ο κ. Παπασταύρου δήλωσε ότι «όσον αφορά τα χρήματα 5.397.856, ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού είναι η Stabri Ltd, η οποία ανήκει στον πελάτη μου, τον κ. Μιωνή». Στο εκτυπωμένο αρχείο που παρουσιάστηκε κατά την κατάθεσή του ενώπιον των μελών της Επιτροπής η ιδιότητα του κ. Παπασταύρου σε σχέση με τη Stabri εμφανιζόταν ως «attorney A», δηλαδή πληρεξούσιος.
Σε ένορκη κατάθεση του κ. Σάμπυ Μιωνή τον Μάιο του 2013 στο προξενικό γραφείο της πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ αναφέρθηκαν τα εξής: «Με τον κ. Σταύρο Παπασταύρου μάς συνδέει στενή φιλία. (…) Εχω αναπτύξει μία σχέση πολύ στενή μέσα στον χρόνο και με αυτόν και με την οικογένειά του και αυτός το ίδιο με την οικογένειά μου. Και αυτή η μεγάλη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε ο ένας για τον άλλο με οδήγησε μάλιστα να του δώσω το δικαίωμα πρόσβασης σε έναν από τους εταιρικούς μου λογαριασμούς (…) σε αυτόν και στην οικογένειά του, προκειμένου, αν κάτι μου συμβεί και ειδικά κάτω από ορισμένες συνθήκες να πράξουν σύμφωνα με τις δικές μου επιθυμίες». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Μιωνής, ο οποίος δεν έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, επισήμανε ότι η Stabri Ltd λανθασμένα δεν αναφέρεται ως δικός του λογαριασμός κάτω από το δικό του όνομα και αναφέρεται κάτω από το όνομα του κ. Παπασταύρου, ο οποίος ήταν πληρεξούσιος.
Στα στοιχεία που απέκτησαν η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» και η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) από τις γαλλικές Αρχές ο κ. Παπασταύρου χαρακτηρίζεται στο προφίλ πελάτη –δηλαδή στον λογαριασμό –της Stabri ως «beneficial owner» (πραγματικός δικαιούχος) και όχι ως «attorney A» (πληρεξούσιος Α), όπως εμφανιζόταν στο έγγραφο που εξετάστηκε στο πλαίσιο της Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή. Οσον αφορά τη σχέση των συγγενικών προσώπων του κ. Παπασταύρου με την υπεράκτια εταιρεία, στα αρχεία της «Monde» εμφανίζονται και ως beneficial owners (πραγματικοί δικαιούχοι) αλλά και με την ίδια ιδιότητα που έχουν και στα αρχεία που έστειλαν στην Ελλάδα οι γαλλικές Αρχές: ως πληρεξούσιοι Β και Γ.

Από την ημερομηνία δημιουργίας των αρχείων φαίνεται ότι αυτά της «Monde» έχουν δημιουργηθεί στις 15 Απριλίου 2009, ενώ ως ημερομηνία εκτύπωσης αναφερόταν η 12η Μαΐου 2009. Το αρχείο από το οποίο προήλθε το έγγραφο που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή της Βουλής δημιουργήθηκε την ίδια ημέρα και ώρα, αλλά η ημερομηνία εκτύπωσής του διέφερε: ήταν 13 Οκτωβρίου 2009, που σημαίνει ότι πρόκειται για μεταγενέστερη έκδοση του αρχείου, το οποίο είχε και διαφορετική διαμόρφωση από αυτό της «Monde». Για παράδειγμα, υπήρχαν επιπλέον φύλλα όπου καταγράφονταν οι μεταβολές του ύψους των καταθέσεων, ενώ υπήρχε και ανάλυση των ποσών. Καθ’ όλο το χρονικό διάστημα μεταξύ της δημιουργίας των αρχείων και των ημερομηνιών εκτύπωσης τα αρχεία βρίσκονταν στην κατοχή των γαλλικών Αρχών –η αποστολή τους σε συνεργαζόμενα με τη Γαλλία κράτη για θέματα φορολογίας άρχισε το 2010.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. Τα στοιχεία που απέσπασε από την HSBC ο πρώην συνεργάτης της σε θέματα πληροφορικής Ερβέ Φαλσιανί είχαν συνολικό όγκο μεγαλύτερο από 100 gigabytes. Επρόκειτο για περίπου 600 αρχεία, τα οποία δεν έβγαζαν νόημα στη μορφή που τα αντέγραψε ο Φαλσιανί από τους υπολογιστές της τράπεζας. Οι γαλλικές Αρχές τα επεξεργάστηκαν, τα αποκρυπτογράφησαν, τα ανέλυσαν και συνέδεσαν τα κομμάτια μεταξύ τους. Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας διαμόρφωσαν τις πληροφορίες σε αρχεία Excel, έτσι ώστε να είναι κατανοητά στους ελεγκτές. Ολα αυτά έγιναν κατά τη διάρκεια του 2009.
Τα σύνολο των δεδομένων που διέρρευσαν από τις γαλλικές Αρχές στην «Monde» αναλύθηκε εκ νέου από το ICIJ. Κατά τη διαδικασία αυτή προέκυψαν περιπτώσεις κατά τις οποίες διαφορετικοί τύποι αρχείων περιγράφουν διαφορετικούς ρόλους του ίδιου προσώπου που σχετίζεται με έναν λογαριασμό. Για παράδειγμα, το ίδιο πρόσωπο μπορεί να εμφανίζεται και ως «πραγματικός δικαιούχος» και ως «πληρεξούσιος», και οι ιδιότητές του αυτές να προέρχονται από διαφορετικά αρχεία. Ωστόσο, η μέθοδος με την οποία οι γαλλικές Αρχές διαμόρφωσαν τα αρχεία Excel των λογαριασμών επέτρεπε, σύμφωνα με ειδικούς του ICIJ, την εμφάνιση μόνο μίας ιδιότητας στο αρχείο. Ισως για αυτό τον λόγο ένα πρόσωπο μπορεί να εμφανίζεται σε μία λίστα ως «πληρεξούσιος» και σε άλλη ως «πραγματικός δικαιούχος». Σημειώνεται ότι ένα πρόσωπο μπορεί να έχει πάνω από μία ιδιότητες σε μία offshore: για παράδειγμα, έχει εντοπιστεί περίπτωση κατά την οποία πελάτης της HSBC ζητούσε να είναι ταυτόχρονα κύριος μέτοχος και διευθυντής της υπεράκτιας εταιρείας που σύστησε η τράπεζα για λογαριασμό του.
Στα αρχεία που εστάλησαν από τις γαλλικές Αρχές στην Ελλάδα το 2010 και το 2012 και αναλύθηκαν από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών η ιδιότητα του κ. Παπασταύρου σε σχέση με τη Stabri εμφανίζεται ως «attorney A» (πληρεξούσιος A).
Σε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Stampa» με τον τίτλο «Το δεξί χέρι του Σαμαρά και η θαμμένη φοροδιαφυγή» αναφερόταν πριν από λίγες ημέρες ότι «όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ένας υψηλά ιστάμενος του ΣΔΟΕ ζήτησε από τον υπεύθυνο της έρευνας να βάλει την υπόθεση στο αρχείο». Το συγκεκριμένο θέμα είχε έρθει στο φως από τον Φεβρουάριο στο περιοδικό «Hot Doc».

Η ιταλική εφημερίδα αναφερόταν σε καταγγελία υψηλά ιστάμενου στελέχους του ΣΔΟΕ, η οποία επισήμανε ότι «δεν προκύπτει από πουθενά, κατά τα στοιχεία της HSBC, ότι ο Μιωνής άνοιξε τους δύο λογαριασμούς με «υπεύθυνο» τον Παπασταύρου 5091443771 και «Stabri Ltd». (…) Από τον Νοέμβριο του 2005 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2007 έγιναν κάποιες αλλαγές στους λογαριασμούς αυτούς, αλλά δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί ποιος έδωσε τη σχετική εντολή. (…) Ο πληρεξούσιος των λογαριασμών αυτών είναι ο κ. Παπασταύρου και οι συγγενείς του και όχι ο Σάμπυ Μιωνής».

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. «ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν με τον Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος ανέφερε ότι έχει όλα τα πρωτότυπα έγγραφα που αποδεικνύουν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι η εταιρεία Stabri είναι ιδιοκτησίας του. «Τα χρήματα ήταν δικά μου και η εταιρεία Stabri Ltd είναι δική μου. Εχω το μετοχολόγιο της εταιρείας, το trust deed (σ.σ. έγγραφο σύστασης εμπιστεύματος) βέβαιης χρονολογίας και το αποδεικτικό (swift) της μεταφοράς των χρημάτων σε προσωπικό μου λογαριασμό σε ανύποπτο χρόνο. Ολα τα άλλα είναι άρες μάρες κουκουνάρες». Ο ίδιος προσέθεσε: «Δεν έχω δει τις λίστες στις οποίες αναφέρεστε. Δεν γνωρίζω την εγκυρότητά τους και την ακρίβειά τους, δεν ξέρω εάν και σε ποιο βαθμό έχει παρέμβει ο Φαλσιανί. Ο Φαλσιανί, όπως γνωρίζετε, είναι καταζητούμενος για κλοπή και είναι ο ίδιος που έγραψε στο βιβλίο του ότι η οικογένεια Παπανδρέου είχε 500 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις στην HSBC».
Στα «ΝΕΑ» επιδείχθηκε έγγραφο σύστασης εμπιστεύματος από τον κ. Μιωνή προς τον κ. Παπασταύρου και τα συγγενικά του πρόσωπα, στο οποίο αναφερόταν ότι πραγματοποιείται για λόγους υγείας του κ. Μιωνή. Επιπλέον επιδείχθηκε στην εφημερίδα αντίγραφο του μετοχολογίου της Stabri, το οποίο έχει εκδοθεί στις 31 Μαρτίου 2015, όπου ο κ. Παπασταύρου και τα συγγενικά του πρόσωπα εμφανίζονται ως trustees (εμπιστευματοδόχοι) για τον κ. Μιωνή. Επιδείχθηκαν επίσης αποδεικτικά μεταφοράς χρημάτων. Σε αυτά καταγραφόταν ροή χρήματος από την παναμέζικη εταιρεία Fairwinds Assets Inc, ιδιοκτησίας του κ. Μιωνή όπως προέκυπτε από σχετική βεβαίωση, προς τη Stabri και από τη Stabri προς προσωπικό λογαριασμό του κ. Μιωνή.
Σε εσωτερικά έγγραφα της τράπεζας με ημερομηνία 3-1-2005 σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται από τους υπαλλήλους για το άνοιγμα λογαριασμών, τονίζεται: «Για προσωπικές επενδυτικές (υπεράκτιες) εταιρείες, τα ονόματα και οι διευθύνσεις όλων των πραγματικών δικαιούχων καθώς και επαρκείς πληροφορίες για αυτούς θα πρέπει να αποκτηθούν ώστε να ολοκληρωθεί το προφίλ πελάτη». «ΤΑ ΝΕΑ» υπέβαλαν ερώτημα στον κ. Μιωνή αν μπορεί να εξηγήσει γιατί το όνομά του δεν περιλαμβάνεται ούτε στα αρχεία λογαριασμών που διέρρευσαν στη «Monde» ούτε σε αυτά που παρουσιάστηκαν κατά τις διαδικασίες της Προανακριτικής στη Βουλή, από την στιγμή που, όπως υποστηρίζει, είναι ο πραγματικός δικαιούχος της Stabri. «Μια εκτίμηση που μπορώ να κάνω, αφού με ρωτάτε, είναι ότι η έλλειψη εξοικείωσης με τον θεσμό του trust μπορεί να οδήγησε σε διαφορετικές εγγραφές. Αυτό όμως που είναι αδιαμφισβήτητο, είναι ότι ιδιοκτήτης του λογαριασμού ήταν η Stabri Ltd και ιδιοκτήτης της Stabri Ltd από την αρχή έως σήμερα είμαι εγώ» ανέφερε ο κ. Μιωνής.
«Τα αδιάσειστα πραγματικά στοιχεία επιβεβαιώνουν σταθερά με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η αλήθεια είναι μία και πάντα υπερισχύει. Τα υπόλοιπα είναι πολιτικές και ρατσιστικές συκοφαντίες και μικροπολιτικά παιχνίδια» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο κ. Παπασταύρου.

Σύμφωνα με αποκάλυψη του «Βήματος» πριν από λίγες ημέρες έχει δοθεί εισαγγελική εντολή προκαταρκτικής εξέτασης για το αν ο κ. Παπασταύρου έχει τελέσει το αδίκημα της ψευδορκίας κατά την κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής το 2013.