«Σέβομαι την άποψή σου για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο δεν τη συμμερίζομαι», αναφέρει σε επιστολή του προς τη Ντόρα Μπακογιάννη, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την πρόταση της βουλευτού της ΝΔ προς την πρόεδρο της Βουλής με την οποία ζητά την αναβολή της συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο και στη θέση της να συγκροτηθεί Επιτροπή από Διεθνώς Αναγνωρισμένους Οικονομολόγους με αντικείμενο τη μελέτη των αδυναμιών των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία.

Ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει όλες τις πτυχές των γεγονότων και των αποφάσεων που οδήγησαν τη χώρα σε μια τρομακτική περιδίνηση και προσθέτει ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι η πρόκληση έντασης, αλλά να ρίξει φως σε ότι παραμένει σκοτεινό. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι θα υποστηρίξει την πρόταση της κ. Μπακογιάννη στην πρόεδρο της Βουλής.

Η επιστολή του Πρωθυπουργού προς την κ. Μπακογιάννη αναφέρει:

«Αγαπητή Ντόρα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα την επιστολή σου προς την Πρόεδρο της Βουλής, την οποία και μου κοινοποίησες.

Σέβομαι την άποψή σου για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο δεν την συμμερίζομαι.

Ο Ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει όλες τις πτυχές των γεγονότων και των αποφάσεων που οδήγησαν τη χώρα σε μια τρομακτική περιδίνηση. Και η πρόθεση, από πλευράς της κυβέρνησης τουλάχιστον δεν είναι η πρόκληση έντασης, αλλά να ρίξουμε φως σε ότι παραμένει σκοτεινό.

Βρίσκω ωστόσο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη πρότασή σου για τη παράλληλη σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων και διακεκριμένων επιστημόνων, με σκοπό τη μελέτη των αδυναμιών των πολιτικών των μνημονίων.

Θα προσέθετα δε και με σκοπό τον εντοπισμό της ασυμβατότητας συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών επιλογών, με το Ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο και ιδιαίτερα τη Χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στη βάση αυτή δεσμεύομαι να υποστηρίξω την πρότασή σου στη Πρόεδρο της Βουλής και ελπίζω στη συνεργασία σου για την υλοποίησή της.

Με εκτίμηση

Αλέξης Τσίπρας».