Πολιτική πρόκληση χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος την πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο «και όχι για τα αίτια της κρίσης», εκτιμώντας πως η συζήτηση θα πρέπει να έχει σαν αφετηρία την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και «σίγουρα από το 2004, διότι η κρίση κορυφώθηκε μεταξύ 2007 και 2009».

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πως έχει κάνει συμφωνία ασυλίας με μέρος της ελληνικής Δεξιάς, εκτιμώντας πως υπάρχει προσπάθεια προστασίας της κυβέρνησης Καραμανλή ενώ δήλωσε ότι είναι προφανής μια ροπή συμπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΧΑ.

«Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας έχει κάνει συμφωνίες ασυλίας με ένα μέρος της ελληνικής Δεξιάς, κατ΄ αρχάς ένα μέρος της ελληνικής Δεξιάς είναι ο εταίρος του ο κ. Καμμένος, οι ΑΝΕΛ που είναι ένα μέρος της πολύ σκληρής Δεξιάς» δήλωσε.

Ερωτηθείς εάν εννοεί τον Κώστα Καραμανλή, ο Βενιζέλος απάντησε: «Και ο κ. Καραμανλής βεβαίως, πιστεύω ότι υπάρχει μία προσπάθεια προστασίας του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του.Άλλωστε βλέπετε και το τι έγινε στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

»Βεβαίως, ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι φίλος μου και είναι άξιος Πρόεδρος, αλλά άλλο τα πρόσωπα, άλλο τα συναισθήματα και άλλο τα ιστορικά και πολιτικά δεδομένα.

»Λοιπόν εδώ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, διότι ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει «ηγεμονική» διείσδυση στο χώρο της συντηρητικής παράταξης, όπως φυσικά κάνει διείσδυση και στο χώρο της παλαιοπασοκικής αντίληψης η οποία είναι εδραιωμένη στη λειτουργία του κράτους, σε κεκτημένα τα οποία είναι ένα πρόβλημα κι αυτά για τη συζήτησή μας.

Άρα λοιπόν θέλουμε μία συζήτηση η οποία θα έντιμη και ιστορική, για την κρίση όχι για το μνημόνιο ξαφνικά, λες και το μνημόνιο ήταν το πρόβλημα. Η άλλη λύση ποια θα ήταν; Η άλλη λύση θα ήταν η καταστροφή.

«Χθες ο κ. Τσίπρας ως ηγεμών έμπλεος αλαζονείας δεν αναφέρθηκε μια φορά στο ΠΑΣΟΚ και στο όνομά μου» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Βενιζέλος.

Οσο για τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ – Χρυσής Αυγής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Δεν βλέπετε να υπάρχει μια φιλική σχέση; Δεν βλέπετε να υπάρχει μια ροπή συμπάθειας; Δεν το βλέπετε αυτό; Δεν είναι προφανές;»

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πάντως ότι το κόμμα του θα στηρίξει την σύσταση της επιτροπής «για να καταγραφεί ιστορικά η προσπάθειά μας» και εκτίμησε πως η επιτροπή πρέπει να είναι διαρκής για να εξετάσει και «τι κάνει τώρα ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη».

«Θα στηρίξουμε την πρόταση κατ΄ αρχάς γιατί εμείς θέλουμε την Εξεταστική Επιτροπή ως ένα φόρουμ, ως βήμα, για να γίνει ένας σοβαρός διάλογος, για να καταγραφεί η προσπάθειά μας, όλος ο αγώνας μας» δήλωσε.

«Θέλουμε την Επιτροπή αυτή ως μια Επιτροπή διαρκή, μια Επιτροπή που θα εξετάζει τι κάνει τώρα ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη. Τα λάθη, το κόστος που πληρώνει η χώρα Αυτό όλο δεν είναι ένα αντικείμενο έρευνας; Και το μνημόνιο ΙΙΙ στο οποίο θα πάμε τον Ιούνιο με το όνομα νέα αναπτυξιακή συμφωνία;» πρόσθεσε.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν παρέλειψε, για άλλη μια φορά να αφήσει αιχμές και κατά του προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργου Παπανδρέου αναφέροντας: «Η Εξεταστική θα έπρεπε να εξετάσει την περίοδο από την ένταξη στην ΟΝΕ θα έλεγα, αλλά σίγουρα από το 2004, διότι η κρίση κορυφώθηκε μεταξύ 2007 και 2009 και παρελήφθη από το ΠΑΣΟΚ.

»Η βόμβα παρελήφθη, ενώ βεβαίως τότε θα έπρεπε να έχουμε εξηγήσει στον κόσμο ότι εδώ υπάρχει μία βόμβα η οποία θα απασφαλιστεί με εθνική συναίνεση κι όχι με την ευθύνη ενός κόμματος, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία» ενώ έκανε λόγο για εκλογική καταστροφή του ΠΑΣΟΚ.