Μια νέα έρευνα με τίτλο “Continental Mobility Study 2015” κατέγραψε τις συνήθειες και τις κοινωνικές συμπεριφορές, οι οποίες διαμορφώνουν τις συνθήκες αυτοκίνησης, ανάμεσα σε νέους που ζουν κυρίως σε προηγμένες αλλά και αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες. Η έρευνα καταγράφει τις προτιμήσεις τους. Το πρώτο συμπέρασμα δείχνει ότι οδηγοί ηλικίας 18 – 30 ετών προτιμούν το ιδιόκτητο αυτοκίνητο τους – και όχι το οικογενειακό – και ότι η απόλαυση της οδήγησης δεν αποτελεί θέμα ηλικίας.

Επίσης, μόνο 1% θα υιοθετούσε το car sharing (φιλική προς το περιβάλλον μετακίνηση, όπου κάθε φορά ένα αυτοκίνητο μεταφέρει περισσότερους από έναν επιβάτες). Από τους υπόλοιπους (99%), σχεδόν όλοι δήλωσαν πως μετακινούνται μόνο με το δικό τους αυτοκίνητο χωρίς «ενοχές» και χωρίς να θεωρούν κάτι τέτοιο παράλογο.

Σε άλλες ερωτήσεις της έρευνας φαίνεται ότι οι νέοι προτιμούν τα αυτοκίνητα μικρο-μεσαίας κλάσης ενώ αν διέθεταν τα χρήματα θα αγόραζαν ένα σπορ μοντέλο ή ένα SUV.

Mόνο ένας στους 3 νέους δήλωσε πως τον απασχολούν περιβαλλοντικά θέματα γύρω από την αυτοκίνηση και πως θα επέλεγε ένα μικρότερο αυτοκίνητο με χαμηλές εκπομπές ρύπων. Τέλος, οι οι οδηγοί είναι θετικοί στις νέες τεχνολογίες, όταν αυτές εφαρμόζονται για τη διευκόλυνση των καθημερινών μετακινήσεων αλλά και για ασφαλή ταξίδια, όπως τα συστήματα αυτόματης οδήγησης σε «μονότονες» ή σε συνθήκες που δημιουργούν πχ στρες.

Αντίθετα, οι νέοι μαζικά απορρίπτουν τα αυτόματα συστήματα ελέγχου παραβατικής οδήγησης, όπως να καταγράφονται αυτόματα από το όχημά τους για υπερβολική ταχύτητα, παράνομη ή επικίνδυνη οδήγηση ή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ! Παρόλα αυτά, το 37% των νέων οδηγών έχουν δεχτεί τέτοια συστήματα στο αυτοκινητό τους, αλλά μόνο για να μειώσουν το κόστος των ασφαλίστρων!