Σε διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα βρει τα χρήματα για να πληρώσει στις 9 Απριλίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα προαναγγέλλει σύγκληση του Euro Working Group μεθαύριο Τετάρτη, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως εκεί δεν θα ληφθούν αποφάσεις σχετικές με τη χορήγηση χρηματοδότηση στην Ελλάδα.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης που επικαλείται η εφημερίδα ανέφεραν πως οι ελληνικές προτάσεις για την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης δεν ήταν αρκετά λεπτομερείς για να ικανοποιήσουν τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, κάτι που συνεπάγεται ότι η Αθήνα δεν θα λάβει χρηματοδότηση πριν περάσουν αρκετές εβδομάδες ακόμα.

«Οι προτάσεις ήταν αποσπασματικές, ασαφείς και οι Έλληνες συνάδελφοι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τεχνικά ζητήματα με την εφαρμογή τους», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετέχει στις συνομιλίες. «Ας ελπίσουμε ότι θα παρουσιάσουν κάτι πιο επαρκές την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε.

Πάντως, όπως σημειώνει η Wall Street Journal το Euro Working Group θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη για να συζητήσει την κατάσταση, αν και είναι εξαιρετικά απίθανο να συγκληθεί το Eurogroup πριν από τα μέσα Απριλίου για να απελευθερώσει περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να μαζέψει μόνη της τα μετρητά για να πληρώσει τα 460 εκατ. ευρώ χρέους προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. «Οι Έλληνες είναι εύλογα βέβαιοι ότι μπορούν να κάνουν τις πληρωμές αυτές», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Η Wall Street Journal αναφέρει πως οι ελληνικές προτάσεις επικεντρώνονται στη βελτίωση της είσπραξης των φόρων και την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά η ευρωζώνη ανησυχεί περισσότερο για το συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας και τις αποκρατικοποιήσεις.

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι αλλαγές των κανόνων του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας είναι πιθανό να είναι πολιτικά δύσκολες για την ελληνική κυβέρνηση.