Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες που συνέχισαν να μαίνονται την Τετάρτη γύρω από την πόλη Ιντλίμπ, άλλοτε μητρόπολη της βορειοδυτικής Συρίας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του καθεστώτος κι εναντίον της οποίας ο συριακός βραχίονας της αλ Κάιντα έχει εξαπολύσει μια επίθεση ευρείας κλίμακας, ανέφερε μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Η Ιντλίμπ είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, που γειτονεύει με την Τουρκία και το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Μετώπου αλ Νόσρα, του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία. Εάν οι ισλαμιστές μαχητές την καταλάβουν θα είναι η δεύτερη πρωτεύουσα επαρχίας μετά τη Ράκα (ανατολική Συρία) που θα απολέσει το συριακό καθεστώς, το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο με τους αντάρτες τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια.

«Οι μάχες συνέχισαν να μαίνονται στην είσοδο και στα περίχωρα της πόλης, τομείς της οποίας βομβαρδίστηκαν από το Αλ Νόσρα και τους ισλαμιστές συμμάχους του», που ενώθηκαν στις τάξεις μιας νέας συμμαχίας, που ονομάζεται «Ο Στρατός της Κατάκτησης» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής της οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις μάχες και τους βομβαρδισμούς που σημειώθηκαν την Τετάρτη σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι στις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων και άλλοι 20 στις τάξεις των ισλαμιστών.

Το Μέτωπο αλ Νόσρα από την πλευρά του ανάρτησε μέσω Twitter ένα βίντεο στο οποίο εικονίζονται «οι μουτζαχεντίν κατά την έναρξη των μαχών στη βόρεια είσοδο της Ιντλίμπ», και ακούγονται σφοδρά πυρά όπλων και όλμοι.

Το έναυσμα της επίθεσης

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ισλαμιστική οργάνωση Αχραρ αλ Σαμ, μέλος της νέας συμμαχίας των ανταρτών, κατέλαβε τέσσερα σημεία ελέγχου στην περιφέρεια της Ιντλίμπ. Η ΜΚΟ έκανε επίσης λόγο για μια «επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στα προάστια της πόλης» αυτής.

Ο Σύρος Γιούσεφ Κουτμπ, δεύτερος τη τάξει στην Αχραρ αλ Σαμ, σκοτώθηκε στις μάχες, ανέφεραν το κίνημα στο οποίο ανήκε και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την Τρίτη έγιναν τουλάχιστον δύο επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι που οδηγούσαν οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες εναντίον σημείων ελέγχου των δυνάμεων που πρόσκεινται στο καθεστώς στα περίχωρα της πόλης, δίνοντας το έναυσμα της επίθεσης.

Η εφημερίδα αλ Ουάταν, που θεωρείται προσκείμενη στο καθεστώς, έγραψε ότι ο στρατός «εξολόθρευσε τρομοκράτες του αλ Νόσρα και συμμάχων του στις πύλες της Ιντλίμπ», αφού βρέθηκε «αντιμέτωπος με μια σφοδρή επίθεση».

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ιντλίμπ Χαϊρεντίν αλ Σάγεντ διαβεβαίωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ισλαμιστές «δεν θα μπορέσουν να προελάσουν ούτε ένα εκατοστό στο εσωτερικό της πόλης», ενώ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο απομάκρυνσης» των πολιτών, διότι «αποκλείεται να εγκαταλείψουν την πόλη τους» και μάλιστα «ορισμένοι εξ αυτών συμμετέχουν στην άμυνά της».

Ο Σάγεντ είπε ακόμη ότι η πόλη «δεν τελεί υπό πολιορκία» και «ο κόσμος μπορεί να έλθει και να φύγει» από αυτήν.