Την εκτίμηση ότι οι πιθανότητες η Ελλάδα να έλθει σε συμφωνία με τους ευρωπαίους πιστωτές της έχουν αυξηθεί μετά την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στο Βερολίνο εξέφρασε χθες Τετάρτη ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο London School of Economics.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η γλώσσα του σώματος του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα Ανγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα ήταν «σωστή» και ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχει βελτιωθεί.

Όπως είπε η βασική πρόκληση για την Ελλάδα είναι να παράσχει ένα πειστικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί στους εταίρους της ζώνης του ευρώ, με αντάλλαγμα μια νέα συμφωνία για χρηματοδότηση.

«Μπορώ να πω ότι είμαι πιο αισιόδοξος τώρα, από ό, τι ας πούμε πριν από ένα μήνα. Οι τελευταίες συνεδριάσεις και η συνάντηση υψηλού επιπέδου την περασμένη εβδομάδα μας έδωσε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», σημείωσε.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίσθηκε βεβαίως ότι η Ελλάδα δεν θα εξέλθει του ευρώ και προειδοποίησε για τις επιπτώσεις ενός Grexit. «Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή. Η ανταγωνιστικότητα έχει αποκατασταθεί και ένα Grexit δεν θα έφερνε κανένα όφελος», τόνισε.

Εβαλε μια λίστα με τις βελτιώσεις στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα κατά το παρελθόν έτος και δήλωσε ότι, υπό τον όρο ότι θα μπορούσε να κόψει μια συμφωνία με τους πιστωτές της, η ανάπτυξη θα συνεχίσει να βελτιώνεται το 2016.