Κατηγορηματικός ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στο νομοθετικό της έργο που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις αιτιάσεις περί μονομερούς ενέργειας, εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ως απαραίτητο αναγκαίο βήμα, τονίζοντας ότι οι κόκκινοι δείκτες δεν χωράνε στις επαναξιολογήσεις και στην αυστηρή νεοφιλελεύθερη λογική.

Παράλληλα, έκανε λόγο για κορυφαίο κύκλο Ευρωπαίων που με τις δηλώσεις τους προσπαθούν να στραγγαλίσουν την ελληνική οικονομία, ενώ επιτέθηκε και στην αντιπολίτευση, και κυρίως σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καλώντας τους να σταματήσουν να αβαντάρουν αυτούς που θέλουν τον στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας.

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα πρώτο αναγκαίο βήμα και δεν αντιλαμβάνομαι όλους αυτούς, που αυτή την αναγκαία πράξη την προσεγγίζουν με την λογική της μονομερούς ενέργειας» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Όταν οι κοινωνικοί δείκτες χτυπάνε κόκκινο, είναι πολύ λίγο αυτό που κάνουμε, αλλά είναι αναγκαίο. Η ανθρωπιστική κρίση παράγεται από τις καπιταλιστικές τακτικές. Δεν είναι αυτοί οι κόκκινοι δείκτες στις επαναξιολογήσεις. Δεν χωράνε στην αυστηρή νεοφιλελεύθερη λογική που αξιολογούσε την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά σχετίζονται με τις πραγματικές καταστάσεις της χώρας».

Στη συνέχεια, κάλεσε όλα τα κόμματα να βοηθήσουν στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για να επανέλθει η κοινωνική δικαιοσύνη και η αξιοπρέπεια της χώρας, όπως είπε, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Όταν δημιουργούνται συμμαχίες, μπορεί να έχουμε νίκες. Πρέπει όλοι να συμβάλουμε ώστε να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις που θα βελτιώνουν τις συνθήκες των εργαζομένων. Στη συγκυρία που γίνεται αυτή η συζήτηση, πως τοποθετείστε απέναντι σε αυτούς που την κρίνουν ως μονομερή ενέργεια; Πάψτε να αβαντάρετε έναν κύκλο Ευρωπαίων που θέλουν να στραγγαλίσουνε την ελληνική κυβέρνηση. Το πρόβλημα για αυτούς δεν είναι αν θα σταθεί η ελληνική οικονομία στα πόδια της, αλλά πως θα λειτουργήσουν τιμωρητικά στο λαό που θέλει να αμφισβητήσει την γερμανική ακαμψία».
Ο κ. Σκουρλέτης συνέχισε, λέγοντας: «Αυτό που κάνουμε εμείς είναι ένας αγώνας που πάει αντάμα με τους αγώνες των ευρωπαϊκών λαών. Ελάτε μαζί μας. Αυτή θα είναι η καλύτερη προσφορά σας. Μην εύχεστε, όπως είδαμε να το κάνουνε κορυφαίοι ευρωπαϊκοί κύκλοι με δηλώσεις τους, να αποτύχει αυτή η προσπάθεια.

Έστω και με καθυστέρηση, ελάτε να ακολουθήσουμε όλοι, αυτήν προσπάθεια.

Αυταπατώνται όσοι μέσα και έξω από τη χώρα νομίζουν ότι θα κάνουμε αυτά που κάνατε εσείς. Εμείς θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τις αξίες μας. Αυτόν τον δρόμο θα τον διαβούμε με αυτούς που θέλουν να ξαναγυρίσει η αξιοπρέπεια, να γυρίσει σελίδα η χώρα και να υπάρξει η κοινωνική δικαιοσύνη».

Ο υπουργός Εργασίας μίλησε ακόμα για αποφασιστική διάθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει το πραγματικό περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις «καταστήσανε αδειανό πουκάμισο» και συμπλήρωσε: «Με αποφασιστικότητα, αυτή η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο νομοθετικό της έργο, με πρώτη κίνηση μας τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού που θα άρει την αδικία που η κυβέρνηση σας έκανε το 2012 και αμέσως μετά, θα αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η τροπολογία για παράταση ισχύος της συλλογικής σύμβασης ήταν αίτημα της ΓΣΕΕ».

Επίσης, αυστηρή απάντηση, στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων έδωσε ο κ. Σκουρλέτης, κάνοντας λόγο για προσπάθεια τρομοκράτησης. «Σταματήστε να τρομοκρατείτε τον κόσμο. Η πρακτική αυτή γίνεται κατ' επανάληψη. Το θέμα των διαθέσιμων των ασφαλιστικών ταμείων δεν έχει με τίποτα να κάνει με τη ληστρική πολιτική του PSI» ανέφερε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από