Η Κίνα είναι έτοιμη να στηρίξει ανά πάσα στιγμή την οικονομία εάν η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας. Ο Λι Κετσιάνγκ θα προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων αν χρειαστεί, την ώρα που η κυβέρνησή του δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις μειώνοντας τις κρατικές παρεμβάσεις στην οικονομία.

Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει «στοχευμένες δημοσιονομικές ρυθμίσεις» εάν διαπιστωθεί ότι η ανάπτυξη πλησιάσει το κάτω όριο που έχει τεθεί, δημιουργώντας φόβους για μείωση των θέσεων απασχόλησης και των εισοδημάτων, είπε ο Λι κατά τη διάρκεια της ετήσιας, εφ’ όλης της ύλης, επίσημης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Μπορεί η κυβέρνηση να χάσει κάποιες από τις εξουσίες της λόγω των μεταρρυθμίσεων, κάτι που θα προκαλέσει αντιδράσεις από οργανωμένα συμφέροντα, αλλά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών είναι σημαντική, προσέθεσε ο ίδιος. Τα σχόλια του Λι υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του στην επίτευξη του αναπτυξιακού της στόχου. Η Κίνα αυτό το διάστημα προσπαθεί να αλλάξει το αναπτυξιακό της μοντέλο ώστε αυτό να βασίζεται περισσότερο στην εσωτερική κατανάλωση και λιγότερο στις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Ο πρωθυπουργός μίλησε στο τέλος της ετήσιας συνόδου του νομοθετικού σώματος της χώρας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι βουλευτές ενέκριναν τον νέο στόχο ανάπτυξης της Κίνας για το 2015. Ο στόχος αυτός διαμορφώνεται πλέον σε 7% και είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 15 ετών.

Η οικονομία πέρυσι αναπτύχθηκε 7,4% και φέτος αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται η επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής, η μεγάλη αύξηση των χρεών και οι προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η μόλυνση του περιβάλλοντος μέσω αλλαγών του μοντέλου λειτουργίας βιομηχανιών.

Τα σχόλια του Λι αντικατοπτρίζουν επίσης παρόμοιες δηλώσεις που είχε κάνει το 2013. Τότε είχε αναφέρει ότι η Κίνα θα ανοίξει περισσότερο τις αγορές της.

Από το 2013 μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει. Τότε οι τιμές των ακινήτων κατέγραφαν συνεχή άνοδο και η ανάπτυξη αναμενόταν να φτάσει το 7,7%. Τους πρώτους δύο μήνες του 2015 όμως οι πωλήσεις ακινήτων υποχώρησαν 15,8%. Επίσης μπήκε φρένο στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Πλέον ο Λι παραδέχεται ότι μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες για να επιτευχθεί ακόμη και ο αναθεωρημένος, χαμηλότερος στόχος του 7% που έχει τεθεί για φέτος.

© Bloomberg News