Την έκδοση και διανομή συγγραμμάτων με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις τόσο στα σχολεία, όσο και στο στράτευμα εξετάζει η κυβέρνηση. Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ άλλων σε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας την περασμένη Δευτέρα, ενώ το πρωί της Παρασκευής το επανέφερε η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου.

Μιλώντας στo Mega, η Σταυρούλα Ξουλίδου τόνισε ότι η έκδοση και διανομή αυτών των φυλλαδίων πρέπει να γίνει από επιτελεία του στρατού, καθώς το υπουργείο Παιδείας «επί 35 χρόνια κατακρεουργεί την ιστορία της χώρας».

«Θα πρέπει να περιληφθεί στην ιστορία των βιβλίων, σε όλα τα συγγράμματα της ιστορίας από πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια (εκπαίδευση), η καταστροφή που έκανε η Γερμανία στη σύγχρονη Ελλάδα. Όμως παράλληλα υπάρχουν πάρα πολλά συγγράμματα τα οποία ο στρατός έχει ειδικά επιτελεία που βγάζουν διάφορα βιβλία για την ενημέρωση των αξιωματικών» σημείωσε η βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν κάποια συγγράμματα που έχουν βγάλει για τη Μακεδονία, για τις γερμανικές αποζημιώσεις, για το κατοχικό δάνειο, αυτά λοιπόν τα συγγράμματα, τα οποία ούτως ή άλλως θα διανεμηθούν δωρεάν εννοείται, δεν θα κάνουν κακό, καλό θα κάνουν να ξέρει σήμερα το ελληνόπουλο των 14, 15, 16 χρόνων, οι παππούδες του γιατί πολέμησαν και γιατί σήμερα του λένε ότι χρωστάει».

«Βεβαίως θα μου πει ο κ. συνάδελφος (αναφορά στον εκπρόσωπο Τύπου του Ποταμιού Δ.Τσιόδρα) "γιατί να μην τα βγάλει το υπουργείο Παιδείας;". Γιατί δυστυχώς κ. συνάδελφε το υπουργείο Παιδείας έχει κατακρεουργήσει τη σύγχρονη ελληνική ιστορία εδώ και 35 χρόνια. Διότι έχουν αναλάβει κάποιοι να αποδομήσουν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, συστηματικά. Η άδεια των 20-25 σελίδων δεν είναι βιβλία. Είναι πρόσθετα φυλλάδια» κατέληξε η κ. Ξουλίδου.

Εντονα διαμαρτυρήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στη σύσκεψη της Δευτέρας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Κώστα Ήσυχου για τις γερμανικές οφειλές, λέγοντας: «Για τις γερμανικές οφειλές η σύσκεψη δεν γίνεται στο υπουργείο Εξωτερικών, γίνεται στο ΥΕΘΑ. Επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου είναι αυτό: Εξετάστηκε, μεταξύ άλλων, η έκδοση και διανομή στα σχολεία ειδικού εντύπου σχετικά με αυτό. Αρα, το τι θα μοιραστεί στα σχολεία το αποφασίζει ο στρατός σε σχέση με αυτό!

» Δεύτερον, εξετάστηκαν οι δυνατότητες για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για τις γερμανικές οφειλές. Όχι το υπουργείο Εξωτερικών. Ο στρατός. Έχουμε γυρίσει στην εποχή της χούντας και δεν το έχουμε καταλάβει; Είναι δυνατόν το τι θα μοιραστεί στα σχολεία να το αποφασίσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας;» αναρωτήθηκε.

Η βουλευτής των ΑΝΕΛ απάντησε στον κ. Τσιόδρα λέγοντας ότι το Ποτάμι είναι είναι το μόνο κόμμα που αμφισβητεί τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Χριστοφιλοπούλου: «Θα φέρουν την ηθική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία;»

Το όλο θέμα απέκτησε γρήγορα πολιτικές διαστάσεις. «Μετά τη χούντα αγωνιστήκαμε να καταργηθεί η ηθική διαπαιδαγώγηση στον στρατό! Θα την ξαναφέρουν τώρα στα σχολεία;», ήταν το σχόλιο της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου στο Twitter, ως απάντηση στις δηλώσεις Ξουλίου.

Λίγο αργότερα ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, έκαναν επισήμως την ακόλουθη δήλωση:

« Με αφορμή τις δηλώσεις υπουργών στελεχών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που υποδεικνύουν αλλαγές στη διδακτική ύλη των μαθημάτων στα σχολεία με τη συνδρομή του ελληνικού στρατού και με διανομή υλικού(;!) στα σχολεία, υπενθυμίζουμε:

» Αρμόδιο για τον καθορισμό του πλαισίου, σύμφωνα με το οποίο γίνεται η συγγραφή των σχολικών βιβλίων καθώς και κάθε είδους εκπαιδευτικού υλικού είναι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Είναι ανεπίτρεπτο και αντιπαιδαγωγικό το περιεχόμενο της διδακτικής ύλης να γίνεται αντικείμενο τηλεοπτικών διαλόγων.

» Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας (project), οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διδάξουν στους μαθητές μέσα από εξωσχολικές ιστορικές πηγές, όλες τις πτυχές της ελληνικής ιστορίας.

» Είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια καλλιέργειας εθνικοσοσιαλιστικών προτύπων με απαράδεκτη και μικροκομματική εκμετάλλευση του αντιφασιστικού και αντιναζιστικού αγώνα των Ελλήνων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

» Γκεμπελικές τακτικές και μεθοδεύσεις δεν έχουν χώρο στην ελληνική εκπαίδευση.

» Η ενδεχόμενη δημιουργία υπόγειων διαδρομών μεταξύ στρατού και εκπαίδευσης εξυπηρετεί μόνο την κυβερνητική προπαγάνδα.

» Όσο και αν επιδιώκει η ετερόκλητη συμμαχία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να επαναφέρει την Εθνική ηθική διαπαιδαγώγηση του στρατού που μετά από αγώνες καταργήθηκε το 1981 και να την επεκτείνουν μάλιστα και στα σχολεία δεν πρόκειται να το πετύχει.

 » Οι εθνικολαϊκιστικές εξάρσεις της κυβέρνησης στα ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής είναι ανησυχητικές και επικίνδυνες από μόνες τους. Η μεταφορά τους στην εκπαίδευση πρέπει να αποτραπεί με κάθε νόμιμο τρόπο!»

Ησυχος: «Πολιτική προβοκάτσια από δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας»


Μετά τις αντιδράσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Ησυχος κατήγγειλε το απόγευμα της Παρασκευής «πολιτική προβοκάτσια».

«Δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας έχουν συστρατευτεί σε μια κοινή επιχείρηση με στόχο να υπονομεύσουν και να διαβάλουν την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στο διεθνές προσκήνιο το θέμα των γερμανικών οφειλών» ανάφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Ενημέρωσης του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας, Κώστα Ήσυχου, με αφορμή τηλεοπτικές αναφορές σχετικές με την πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Στην ανακοίνωση έγινε λόγος για «πολιτικά στελέχη κομμάτων, όπως ο Δ. Τσιόδρας από το Ποτάμι και ο Α. Γεωργιάδης από τη ΝΔ, σε διατεταγμένη αποστολή και με "μονταζιέρα" γνωστό "μεγκάλο" τηλεοπτικό σταθμό», τα οποία «επιχειρούν μια προβοκάτσια με καθαρά γκεμπελίστικα χαρακτηριστικά», «διαστρευλώνοντας την πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχου», σχετικά με τη σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Οι προαναφερόμενοι, όπως και άλλοι που αναπαρήγαγαν την προβοκάτσια, υπερασπιζόμενοι τάχα τη… Δημοκρατία, έφθασαν στο σημείο να ισχυρίζονται πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα φέρει στα σχολεία να διδάσκονται εκδόσεις του Ελληνικού Στρατού και πως ούτε λίγο ούτε πολύ ο Στρατός θα καθορίζει τη… διδακτέα ύλη στα σχολεία» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας» όπως σημείωσε το Γραφείο Ενημέρωσης παρέθεσε αποσπάσματα του δελτίου Τύπου που εκδόθηκε στις 9 Μαρτίου για τη συγκεκριμένη σύσκεψη, σχολιάζοντας ότι «κατόπιν λοιπόν όλων αυτών, γίνεται σαφές πως όχι απλώς πρόκειται για μια οργανωμένη εκστρατεία ψεύδους, αλλά για μια πολιτική προβοκάτσια που στρέφεται κατά της χώρας, στην οποία στρατεύτηκαν και δυνάμεις που υποτίθεται εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό».

«Σε κάθε περίπτωση ο αγώνας της ελληνικής κυβέρνησης για ηθική, πολιτική και οικονομική δικαίωση των απαιτήσεων του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να διακοπεί. Η εκστρατεία αυτή δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, που τον θέλουμε συμπαραστάτη αλλά στοχεύει στο να κλείσει μια ανοιχτή πληγή του παρελθόντος» κατέληξε στην ανακοίνωσή του το γραφείου Ενημέρωσης του Κ. Ησυχου.


Η σύσκεψη στο ΥΕΘΑ


Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για τις γερμανικές οφειλές και εξετάστηκαν πρωτοβουλίες για «την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και αντιναζιστικής-αντιφασιστικής θωράκισης της νέας γενιάς τόσο στα σχολεία όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εξέδωσε ανακοίνωση μετά το πέρας της σύσκεψης στην οποία αναφέρεται:

«Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που θα προωθήσει και θα στηρίξει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, περιλαμβάνονται πολύμορφες εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα και σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν υποστεί τις ναζιστικές θηριωδίες αλλά και σε τόπους όπου έδρασε Εθνική Αντίσταση συνεχίζοντας την ηρωική αντίσταση του Ελληνικού Στρατού απέναντι στα ιταλικά και τα γερμανικά στρατεύματα εισβολής.

»Η όλη προώθηση του στόχου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα συνδέεται άμεσα και με μια παράλληλη εκστρατεία αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης και αντιναζιστικής-αντιφασιστικής θωράκισης της νέας γενιάς τόσο στα σχολεία όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ως πρώτο βήμα για αυτό το σκοπό εξετάζεται η έκδοση και διανομή σε σχολεία και στρατόπεδα ειδικού εντύπου.

»Όπως τονίστηκε οι ελληνικές διεκδικήσεις απέναντι στη Γερμανία δεν είναι απλά μια διμερής διαφορά αλλά ένα διεθνές ζήτημα. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκαν οι δυνατότητες για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για τις γερμανικές οφειλές αλλά και την ενεργοποίηση του απόδημου ελληνισμού για το σκοπό αυτό. Επίσης έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για το αίτημα του επαναπατρισμού των αρχαιολογικών θησαυρών που αρπάχτηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

»Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που σχεδιάζονται είναι η πραγματοποίηση εκδήλωσης στο Πολεμικό Μουσείο, εκθέσεων σε κεντρικούς σταθμούς των μετρό της Αθήνας, εκδήλωση στο ΥΠΕΘΑ για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και το προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και εκδηλώσεις στις παραγωγικές σχολές (Ευελπίδων, Δοκίμων, Ικάρων). Επίσης θα υπάρχει συμμετοχή με περίπτερο προβολής των ελληνικών διεκδικήσεων, στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Μόσχα στη μεγάλη γιορτή για τα 70 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης όπου θα παραστεί και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

»Στην κατεύθυνση των ενίσχυσης των πρωτοβουλιών αυτών αναμένεται να συμβάλλουν εκτός από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ θα υπάρχει συμβολή και από το Υπουργείο Οικονομικών».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα ο Στέφανος Ληναίος, ο Γιάννης Μαύρος, ο Αριστομένης Συγγελάκης, ο Σαράντος Θεοδωρόπουλος και η Χριστίνα Σταμούλη. Επίσης συμμετείχαν ο ταξίαρχος Νικόλαος Δελατόλας, διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, η Βικτωρία Αναγνώστη και ο Γρηγόρης Καλομοίρης από την ΑΔΕΔΥ, ο Θεμιστοκλής Κοτσιφάκης πρόεδρος της ΟΛΜΕ, η Όλγα Ζαχαριάδου αρχαιολόγος του υπουργείου Πολιτισμού και η Αγγέλικα Σαπουνά από το υπουργείο Παιδείας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από