Καταγγελία ότι οι αναλογιστικές μελέτες των ταμείων στις οποίες βασίστηκαν οι μειώσεις μισθών και συντάξεων επί μνημονίων ήταν νοθευμένες έκανε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του Mega ο Γ. Ρωμανιάς δήλωσε ότι στις αναλογιστικές μελέτες που πήρε στα χέρια του δεν είχε υπολογιστεί η περιουσία των ταμείων, ούτε οι αποδόσεις της, δηλαδή οι συντάκτες των μελετών αυτών είχαν συνυπολογίσει μόνο τις εισφορές που επρόκειτο να λάβουν τα ταμεία και τις συντάξεις που επρόκειτο να αποδώσουν.

Οπως εκτίμησε ο Γ. Ρωμανιάς επρόκειτο για μεθοδευμένη παράλειψη.

Η δήλωση του Γ. Ρωμανιά στο Mega προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι οι αναλογιστικές μελέτες δεν γίνονται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας αλλά από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

«Ξεπερνάει τα όρια της σοβαρότητας και της λογικής. Εάν σήμερα ισχύει κάτι τέτοιο, πολύ απλά υπάρχει ο δρόμος και της δικαιοσύνης και της Βουλής», τόνισε ο Γ. Βρούτσης.

Ο Γ. Ρωμανιάς υποστήριξε επίσης ότι οι μελέτες αυτές έγιναν «καθ’ υπόδειξη της τρόικας» και πως έχει στη διάθεσή του το σχετικό έγγραφο των δανειστών που προσδιορίζει – σύμφωνα με τον ίδιο – τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνουν οι αναλογιστικές μελέτες.

Το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων και της αξιοποίησης των αποθεματικών ύψους 2,7 δισ. ευρώ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ. «Τώρα αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ασφαλιστικά ταμεία για να πληρώσει το χρέος, συμφωνείτε;» είπε στον Γ. Ρωμανιά.

Επίθεση κατά του Γ. Ρωμανιά εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ φτάνοντας στο σημείο να τον χαρακτηρίσει «γραφικό» και «τρόφιμο των τηλεοπτικών παραθύρων».