Χωρίς προβλήματα αναμένεται να καλυφθούν την τρέχουσα εβδομάδα οι δανειακές υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς ο Οργανισμός Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές σχετικές ενέργειες και έχουν διασφαλίσει τους σχετικούς πόρους.

Ομαλά αναμένεται να καλυφθεί μεθαύριο Τετάρτη η έκδοση έντοκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας ύψους 1 δισ. ευρώ. Συνολικά μέσω της εκδόσεως αυτής το Δημόσιο θα αναχρηματοδοτήσει -με τις ανταγωνιστικές και μη ανταγωνιστικές προσφορές που θα δεχθεί- παλαιότερα έντοκα ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Δρομολογημένη είναι και η εξόφληση των δόσεων που αντιστοιχούν στην δεύτερη και τρίτη δόση του Μαρτίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μετά την ομαλή καταβολή 310 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ την προηγούμενη εβδομάδα το Δημόσιο θα πληρώσει την προσεχή Παρασκευή 13 Μαρτίου ακόμη 348 εκατ. ευρώ.

Οι υπηρεσίες του ΓΛΚ και ο ΟΔΔΗΧ έχουν επιδοθεί σε ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων με φορείς εντός και εκτός γενικής κυβέρνησης προκειμένου να διασφαλίσουν τα χρήματα που θα καλύψουν τις υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Ενδεικτικά μέρος των χρημάτων που απαιτούνται για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων διασφαλίσθηκε από τα 555 εκατ. ευρώ του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ακόμη, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να εισπράξει περίπου 50 εκατ. ευρώ από τις Εθνική Τράπεζα και Eurobank που αντιστοιχούν στην πρόσθετη απόδοση 2% που προβλέπει ο «νόμος Αλογοσκούφη» για την μη έγκαιρη αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών εντός της πενταετίας.