Ασημένιο φινάλε για τον ελληνικό στίβο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πράγας,με δύο ασημένια μετάλλια από την Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ και τον Αντώνη Μάστορα στο ύψος.

Μάλιστα και οι δύο εξασφάλισαν σχεδόν ταυτόχρονα το ασημένιο μετάλλιο με τη διαφορά ότι η Στεφανίδη είχε την πολυτέλεια χωρίς άγχος πλέον να βάλει τον πήχη στα 4.85μ. με στόχο το πανελλήνιο ρεκόρ και κυρίως το χρυσό μετάλλιο, αλλά δεν κατάφερε να το περάσει.

Όπως και να έχει είναι ένα ιδανικό φινάλε όσο και αν μας πληγώνουν τα χαμένα μετάλλια στο παραπέντε του Λούη Τσάτουμα στο μήκος αλλά και της Νικόλ Κυριακοπούλου στο επι κοντώ που ενώ ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, «κόλλησε» στα 4.50μ., αποτυγχάνοντας να περάσει τα 4.60μ. για να συνεχίσει και όταν μια εβδομάδα νωρίτερα είχε κάνει πανελλήνιο ρεκόρ με 4.80μ. !

Η Κατερίνα Στεφανίδη που είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο και πέρυσι το καλοκαίρι στον ανοιχτό στίβο έδωσε μεγάλη μάχη με την Ρωσίδα Αντζέλικα Σιντόροβα, όπως ακριβώς πριν ένα χρόνο στη Ζυρίχη με τη Ρωσίδα να πετυχαίνει ατομικό ρεκόρ με 4.80μ. και να χαμογελάει και πάλι τελευταία. Εκεί η Στεφανίδη έχοντας εξασφαλίσει το ασημένιο μετάλλιο (καθώς η Σουηδέζα Αντζέλικα Μπένγκτσον είχε ρίξει για 3η φορά τα 4.75μ., μένοντας στο χάλκινο μετάλλιο με 4.70μ.) αποφάσισε να αφήσει τα 4.80μ. και να βάλει απ’ ευθείας τον πήχη στα 4.85μ. για να τα παίξει όλα για όλα για το χρυσό όμως δεν τα κατάφερε, όπως δεν πέρασε το συγκεκριμένο ύψος και η Ρωσίδα, στην οποία όμως φάνηκαν αρκετά τα 4.80μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωταθλήτριά μας άφησε το ύψος μετά από υπόδειξη του προπονητή της και «χρυσού» Ολυμπιονίκη στο Σίδνεϊ, του Αμερικανού Νικ Χάισονγκ που τη συνόδευσε για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση.

Η 25χρονη ελληνίδα είχε ξεκινήσει στον τελικό από το 4,40μ. για να περάσει το 4,60 με τη δεύτερη, το 4,70 με την πρώτη και το 4,75 με τη δεύτερη.

Δυστυχώς δεν είδαμε ελληνικό δίδυμο στο βάθρο, καθώς η Νικόλ Κυριακοπούλου αν και στον προκριματικό «πέταγε» στον τελικό δεν βρέθηκε σε καλή μέρα.

Η αθλήτρια του Μανώλη Καραγιάννη ξεκίνησε εντυπωσιακά τον αγώνα της από τα 4,50μ, αλλά στη συνέχεια είχε τρεις άκυρες προσπάθειες στα 4,60μ. παρά το γεγονός ότι πριν από λίγες μέρες είχε καταρρίψει δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ

Λίγο νωρίτερα ο Αντώνης Μάστορας είχε κάνει τον αγώνα της ζωής του και βλέποντας να κινδυνεύει το μετάλλιο στα 2.28μ. , έκανε το μεγάλο άλμα με την 3η προσπάθεια στα 2.31μ., επίδοση που αποτελεί και ατομικό του ρεκόρ (είχε πάει με 2.30 στην Πράγα) και ανέβηκε στο βάθρο.

Πριν δύο χρόνια στο Γκέτεμποργκ είχε χάσει το μετάλλιο αλλά τώρα δεν θα άφηνε να του ξεγλιστρήσει και μάλιστα ο 24χρονος πρωταθλητής που προπονείται με τον Γιώργο Πομάσκι δοκίμασε να κάνει διπλό ατομικό ρεκόρ την ίδια μέρα αλλά δεν τα κατάφερε στα 2.34μ., μένοντας στο ασημένιο μετάλλιο που μοιράστηκε με τον Ιταλό Σιλβάνο Κεζάνι (είχαν τις ίδιες προσπάθειες) ενώ πρωταθλητής Ευρώπης με το ίδιο ύψος στέφτηκε ο

ο Ρώσος Ντανίιλ Τσιπλάκοβ χάρις στο γεγονός ότι είχε περάσει τα 2.31μ. με την πρώτη σε αντίθεση με τον Μάστορα και τον Κεζάνι που το είχαν πετύχει με τη δεύτερη.

Ο αθλητής του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου ξεκίνησε τα άλματα του από το 2,19μ, ύψος που πέρασε με τη δεύτερη, για να ακολουθήσουν το 2,24μ με την τρίτη και το 2,28 με την τρίτη.

Η ατυχία χτύπησε τον Κύπριο Κυριάκο Ιωάννου που ήδη είχε ταλαιπωρηθεί από πολλούς τραυματισμούς και πρόσθεσε άλλον έναν στην δεύτερη προσπάθειά του στα 2.24μ. αποχωρώντας με φορείο !

Ο ελληνικός στίβος κλείνει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, με εξαιρετική συγκομιδή τη συμμετοχή έξι αθλητών και αθλητριών μας σε τελικούς με απολογισμό δύο ασημένια μετάλλια (Στεφανίδη στο επι κοντώ και Μάστορας στο ύψος), μια 4η θέση (Τσάτουμας στο μήκος), δύο 5ες θέσεις (Φιλιππίδης και Κυριακοπούλου στο επι κοντώ), μια 6η (Δουβαλίδης στα 60μ. με εμπόδια).