Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκινά σήμερα την εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης των 1,1 τρισ. ευρώ που δεν έχει προηγούμενο για την Ευρώπη, με την ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος να διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών έναντι του δολαρίου.

Την περασμένη εβδομάδα το ευρώ υποχώρησε 3,1% φθάνοντας τα 1,0844 δολάρια –τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2003. Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε επίσης 2,2% στα 131 γεν.

Η αγορά ομολόγων και άλλων στοιχείων ενεργητικού από την ΕΚΤ περιλαμβάνουν δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και θα πραγματοποιείται στη δευτερογενή αγορά από τις εθνικές κεντρικές τράπέζες των χωρών της ευρωζώνης. Καθοριστικό σημείο για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι το πού θα διαμορφωθούν οι τιμές και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που θα αγοραστούν στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι αποδόσεις των ομολόγων πραγματοποίησαν βουτιά την προηγούμενη εβδομάδα σε αναμονή της ποσοτικής χαλάρωσης από τον Ντράγκι. Ηδη 84 από τα 346 κρατικά ομόλογα που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του αντίστοιχου δείκτη –του Bloomberg Eurozone Sovereign Bond Index –προσφέρουν αρνητικές αποδόσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν θα λήξουν τα ομόλογα όσοι τα αγοράζουν αυτό το διάστημα θα λάβουν λιγότερα χρήματα από όσα είχαν αρχικά επενδύσει. Μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται όλα τα γερμανικά κρατικά ομόλογα που λήγουν σε έξι χρόνια ή λιγότερο.

Στις αγορές από την ΕΚΤ θα περιλαμβάνονται μόνο ομόλογα που λήγουν σε διάστημα από 2 έως 30 χρόνια. Υπάρχουν επίσης αρκετά άλλα όρια για το πόσα ακριβώς ομόλογα θα μπορούν να αγοράζονται ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της νομισματικής χαλάρωσης ύψους έως 60 δισ. ευρώ για κάθε μήνα.

Από τον Ιανουάριο που ανακοινώθηκε επίσημα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ έχουν γίνει πολλές συζητήσεις μέσα και έξω από τις αγορές για το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί και τι αποτελέσματα θα έχει. Τα πρώτα σημάδια για το πώς θα λειτουργήσει πρακτικά η ποσοτική χαλάρωση αναμένεται ότι θα γίνουν ορατά σήμερα. Με την ποσοτική χαλάρωση η ισοτιμία του ευρώ αναμένεται να υποχωρήσει στο 1 δολάριο το επόμενο διάστημα, όπως εκτιμούν αναλυτές τραπεζών και επενδυτικών οίκων. Τελευταία φορά που 1 ευρώ άξιζε στις αγορές όσο 1 δολάριο ήταν τον Δεκέμβριο του 2002.

© Bloomberg News