«Εγκλημα χωρίς τιμωρία»: αυτός θα μπορούσε να ήταν, κατά παράφραση, ο τίτλος της ιστορίας για το χαστούκι που είχε δώσει σε απευθείας μετάδοση ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Η αξιόποινη πράξη τελέστηκε πέραν πάσης αμφιβολίας, όπως συνομολόγησε και ο ίδιος ο κατηγορούμενος στην απολογία του ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας την περασμένη Παρασκευή, ισχυριζόμενος χαρακτηριστικά ότι «δεν υπήρξαν γροθιές. Μόνο ένα χαστούκι στο μάγουλο και δύο στον αέρα», αποδίδοντας όσα έκανε σε μια άτυχη στιγμή.

Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ. Οι δικαστές που έκριναν την υπόθεση, όμως, ερμήνευσαν διαφορετικά τα πραγματικά περιστατικά και μετέτρεψαν την κατηγορία από επικίνδυνη σωματική βλάβη σε απλή σωματική βλάβη. Ουσιαστικά αυτή η νομική ερμηνεία άφησε αλώβητο ποινικά τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος επέστρεψε στη φυλακή του Κορυδαλλού, όπου εξακολουθεί να κρατείται προσωρινά για την κύρια υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ο κατηγορούμενος βουλευτής δεν αθωώθηκε ούτε καν απηλλάγη για την ουσία του αδικήματος που τον έφερε στο εδώλιο. Τι συνέβη λοιπόν και ο Ηλίας Κασιδιάρης έμεινε ατιμώρητος;

ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΩΣ. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μετά την on air επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη στο στούντιο του Αnt1, κατά τη διάρκεια της εκπομπής του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη και τον σάλο που προκλήθηκε, η τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου παρενέβη αυτεπαγγέλτως για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του για επικίνδυνη σωματική βλάβη εις βάρος της Λιάνας Κανέλλη. Μάλιστα είχε διαταχθεί και η σύλληψή του στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης ύστερα και από την απαραίτητη άδεια της Βουλής για την άρση της ασυλίας του κάθησε στο εδώλιο, προκειμένου να λογοδοτήσει για μία ακόμα αξιόποινη πράξη.

Επειτα από πολύωρη διαδικασία τόσο ο εισαγγελέας όσο και η πρόεδρος του Δικαστηρίου αξιολογώντας, όπως έχουν εκ του νόμου δικαίωμα, ελευθέρως τα αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας, μετέτρεψαν την κατηγορία από επικίνδυνη σε απλή σωματική βλάβη. Η αλλαγή όμως αυτή του κατηγορητηρίου είχε μια ουσιώδη και άκρως ευνοϊκή για τον κατηγορούμενο διαφορά. Και αυτό γιατί η πρώτη πράξη διώκεται αυτεπαγγέλτως από τις εισαγγελικές Αρχές, ενώ η δεύτερη για να σταθεί στο ακροατήριο απαιτεί την κατάθεση μήνυσης από την παθούσα.

Και επειδή στην προκειμένη περίπτωση η Λιάνα Κανέλλη δεν είχε προχωρήσει στην υποβολή μήνυσης, το δικαστήριο έπαυσε την ποινική δίωξη κατά του Ηλία Κασιδιάρη για το συγκεκριμένο πλημμέλημα.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου πάντως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας της χαρακτήρισε από έδρας «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά του βουλευτή. «Επρεπε να ζητήσετε μια συγγνώμη» του είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Το δικαστήριο δεν δικάζει με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αλλά με τα πραγματικά περιστατικά. Το αδίκημα που διαπράξατε ήταν απλή σωματική βλάβη και παύει η δίωξη εις βάρος σας».

Η Λιάνα Κανέλλη έκανε λόγο για «πολιτική καταδίκη» της Χρυσής Αυγής και αναφερόμενη στο γεγονός ότι η δίωξη εις βάρος του προφυλακισμένου βουλευτή της Χρυσής Αυγής έπαυσε γιατί δεν κατέθεσε εις βάρος του έγκληση, είπε πως δεν ήταν στις προθέσεις της να το κάνει, διευκρινίζοντας ότι αποφάσισε να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι νομικοί και δικαστικοί κύκλοι έλεγαν στα «ΝΕΑ» ότι τα ίδια περιστατικά θα μπορούσαν να είχαν ερμηνευτεί διαφορετικά, παραπέμποντας μάλιστα στην κατάθεση που έδωσε η κυρία Κανέλλη στο δικαστήριο, η οποία είπε: «Δέχθηκα τέσσερις μπουνιές στο πρόσωπο. Προσπάθησα να μην πέσω κάτω και ήθελα να αποφύγω το ρεζιλίκι να έχω πέσει κάτω και μάλιστα σε στούντιο από τις μπουνιές».

Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι για την τεκμηρίωση της επικίνδυνης σωματικής βλάβης «δεν απαιτείται να προκληθεί κίνδυνος για τη ζωή ή βαριά σωματική βλάβη του παθόντα, αλλά αρκεί η απλή σωματική βλάβη να τελεστεί με τρόπο που θα μπορούσε (κατά την κρίση του δικαστηρίου) να προκαλέσει κίνδυνο ζωής ή βαριά σωματική βλάβη».

Στον σχολιασμένο μάλιστα Ποινικό Κώδικα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιου Κονταξή γίνεται αναφορά σε παλαιότερη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έχει κρίνει ότι χτυπήματα με γροθιές στο πρόσωπο ή στο κεφάλι συνιστούν επικίνδυνη σωματική βλάβη (Ποινικός Κώδικας, Αθανάσιος Κονταξής τόμος Β’ άρθρο 309, Εκδοση Γ’).

Ωστόσο, η υπεράσπιση του Ηλία Κασιδιάρη προσκόμισε στο δικαστήριο αντίθετες νομολογιακές αποφάσεις που έκριναν ότι το χαστούκι δεν συνιστά επικίνδυνη βλάβη.

Ο εισαγγελέας Εφετών θα κρίνει

Με βάση το διαμορφωμένο δικαστικό σκηνικό εναπόκειται πλέον στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα Εφετών να κρίνει αν για την υπόθεση αυτή πρέπει ή όχι να ασκηθεί έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Αν ο εισαγγελικός λειτουργός θεωρήσει ότι ορθώς ερμηνεύτηκαν τα περιστατικά, το κεφάλαιο αυτό κλείνει οριστικά και αμετάκλητα για τον Ηλία Κασιδιάρη. Σε διαφορετική περίπτωση ο κατηγορούμενος χρυσαυγίτης βουλευτής θα καθήσει ξανά στο εδώλιο και θα λογοδοτήσει από μηδενική βάση.