Τα πρόσφατα έκτροπα σε αθλητικούς χώρους τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης αντιπροσωπείας των αστυνομικών με τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) που ζήτησε το ραντεβού με τον υφυπουργό, οι αστυνομικοί έχουν συγκεκριμένες θέσεις για την αντιμετώπιση της βίας, οι οποίες έχουν κατατεθεί διαχρονικά στους αρμόδιους φορείς και παράγοντες. «Δυστυχώς, το πρόβλημα παραμένει, παρά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται κατά καιρούς. Σήμερα φοβόμαστε για τα χειρότερα. Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των αστυνομικών, των φιλάθλων, των συμπολιτών μας και γι’ αυτό επαναφέρουμε τις προτάσεις μας, θέτοντας στη διάθεση της ελληνικής Πολιτείας όλες τις δυνάμεις μας, δηλαδή τα συνδικαλιστικά μας όργανα (Διοικητικό Συμβούλιο ΠΟΑΣΥ -Διοικητικά Συμβούλια Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων)» αναφέρει η ΠΟΑΣΥ, που ενημέρωσε τον υφυπουργό για τις πρωτοβουλίες που κατά καιρούς έχει αναλάβει με στόχο την ανάδειξη του ζητήματος της βίας στον αθλητισμό και την ανάγκη ενεργοποίησης των τοπικών κοινωνιών για την αντιμετώπισή του.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί εξέφρασαν τη στήριξή τους στις πρωτοβουλίες που έχουν εξαγγελθεί για την ασφαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος, ενώ ζήτησαν να υιοθετηθούν οι προτάσεις τους για οριοθετημένο ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις.

Ο κ. Κοντονής ευχαρίστησε την Ομοσπονδία για το ενδιαφέρον της και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η αστυνομία κάθε Κυριακή εμφανίζεται υπόλογη για ό,τι συμβαίνει στα γήπεδα. «Αυτό πρέπει να σταματήσει» είπε ο υφυπουργός, που ανακοίνωσε ότι θεωρεί επιβεβλημένη τη θεσμοθετημένη συμμετοχή της Ομοσπονδίας των αστυνομικών ως μέλους της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), «καθώς ο ρόλος της αστυνομίας είναι σημαντικός για τη διασφάλιση γενικά του αγαθού της ασφάλειας των πολιτών και όχι με τη διαρκή αφαίμαξη των αστυνομικών δυνάμεων χάριν των συμφερόντων των ΠΑΕ».

Αναφερόμενος στις προτάσεις της ΠΟΑΣΥ, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι συμμερίζεται τις θέσεις της για απεμπλοκή των αστυνομικών από τα μέτρα στο εσωτερικό των γηπέδων χωρίς να θίγονται κείμενες διατάξεις και ότι συμφωνεί με την αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας των επιχειρησιακών δράσεων της αστυνομίας για την ασφάλεια των αθλητικών οργανώσεων.

Για τον έλεγχο των φιλάθλων, τις μετακινήσεις οργανωμένων οπαδών, το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις κάμερες, ο υφυπουργός τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και να εξεταστούν τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης.

Τέλος, τόνισε ότι θεωρεί παραγωγική τη συνεργασία με την Ομοσπονδία των αστυνομικών, στο πλαίσιο της διαβούλευσης και του διαλόγου για τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν προσεχώς από την κυβέρνηση.