Η Κίνα έθεσε τον χαμηλότερο αναπτυξιακό στόχο των τελευταίων 15 ετών και προειδοποίησε ότι η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με αρκετά προβλήματα. Οι ηγέτες της προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες που έχουν δημιουργηθεί έπειτα από πολλά χρόνια μεγάλης ανάπτυξης που προκάλεσε πολλά φαινόμενα διαφθοράς, αύξησε σημαντικά τα χρέη και έπληξε το περιβάλλον.

Ο στόχος για ανάπτυξη 7% φέτος τέθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας Λι Κετσιάνγκ κατά την ετήσια συνάντηση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της χώρας. Ο προηγούμενος στόχος ήταν 7,5%. Οπως ανέφερε η κυβέρνηση, η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική θα καθοριστούν με τέτοιον τρόπο ώστε να συνυπολογίζονται όλες οι συνθήκες στην οικονομία, ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν θα διατηρηθεί σε λογικό και ισορροπημένο επίπεδο.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία περιλαμβάνονται η βουτιά στις τιμές των ακινήτων, η πλεονάζουσα βιομηχανική παραγωγή και η μείωση του πληθωρισμού. Τα προβλήματα αυτά οδήγησαν την κεντρική τράπεζα της χώρας στην απόφαση να προχωρήσει σε δύο μειώσεις των επιτοκίων μέσα σε τρεις μήνες. Η κυβέρνηση αναμένεται να επιτρέψει φέτος την αύξηση του ελλείμματος στο 2,3% του ΑΕΠ, σε μια προσπάθεια να τονώσει με αυξημένες δαπάνες την οικονομία.

Ο Λι, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της χώρας Σι Τζινπίνγκ, προσπαθεί να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την οικονομία. «Οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε φέτος μπορεί να είναι ακόμη πιο μεγάλες από τις περσινές δυσκολίες», ανέφερε ο Λι στην ομιλία του. «Το μοντέλο οικονομικής μας ανάπτυξης παραμένει αναποτελεσματικό. Η ικανότητά μας στην καινοτομία παραμένει αναποτελεσματική, η πλεονάζουσα παραγωγή αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και οι βάσεις της γεωργίας μας είναι ασθενείς» δήλωσε.

Η κυβέρνηση της Κίνας προσπαθεί να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη που υπάρχει να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας με τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων και μέτρων νομισματικής πολιτικής.

Η Κίνα επιδιώκει να διατηρήσει την ανεργία στις πόλεις στα σημερινά χαμηλά επίπεδα (4,5%), να αυξήσει τη ρευστότητα στο σύστημα και να πετύχει φέτος αύξηση 6% στο εμπόριο. Πέρυσι η ανάπτυξη στην Κίνα έφθασε το 7,4% που ήταν η χαμηλότερη από το 1990. Στο ίδιο διάστημα στη χώρα δημιουργήθηκαν 13,2 εκατ. νέες θέσεις εργασίας στις πόλεις, ξεπερνώντας τον στόχο των 10 εκατ. νέων θέσεων εργασίας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 6,8% στην Κίνα, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 7,1%. © Bloomberg News