«Απαράδεκτο» κρίνει το Ιράν το «πάγωμα» της πυρηνικής του δραστηριότητας τουλάχιστον για μία δεκαετία, το οποίο ζήτησε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο μίας επικείμενης συμφωνίας.

«Η θέση του Ομπάμα εκφράζεται με απαράδεκτες και απειλητικές φράσεις… Το Ιράν δεν θα δεχθεί υπερβολικές και παράλογες απαιτήσεις… Η Τεχεράνη θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα με τις έξι δυνάμεις», φέρεται πως δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Ιράν συνεχίζουν την Τρίτη τις συνομιλίες για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με στόχο να εξασφαλίσουν ένα πλαίσιο συμφωνίας έως τα τέλη Μαρτίου.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο ιρανός ομόλογός του συναντώνται στο Μοντρέ της Ελβετίας την ώρα που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ετοιμάζεται να επικρίνει τη διπλωματία αυτή σε ομιλία του στο Κογκρέσο στην Ουάσινγκτον.

Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να πειστεί το Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα την άρση οικονομικών κυρώσεων που έχουν παραλύσει την οικονομία της πετρελαιοεξαγωγικής χώρας.

Οι ΗΠΑ και μερικοί από τους συμμάχους τους, κυρίως το Ισραήλ, υποπτεύονται το Ιράν ότι χρησιμοποιεί το μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμά του για να καλύψει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, κάτι το οποίο η Τεχεράνη αρνείται και επιμένει ότι το πυρηνικό πρόγραμμά του έχει ειρηνικούς σκοπούς, όπως την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο Reuters, ο Ομπάμα δήλωσε ότι το Ιράν θα πρέπει να δεσμευτεί για το «πάγωμα» της πυρηνικής του δραστηριότητας τουλάχιστον για μία δεκαετία. Οσον αφορά την αρνητική στάση του ιρανού πρωθυπουργού στη συμφωνία, ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι προκαλεί σύγχυση. Τόνισε ωστόσο ότι αυτό δεν θα βλάψει μακροπρόθεσμα τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ.

Σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενος στη φύση των διαφωνιών μεταξύ Ουάσινγκτον και ισραηλινής κυβέρνησης για το πώς θα επιτευχθεί ο κοινός στόχος του περιορισμού του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ο Ομπάμα επισήμανε ότι είναι «ουσιαστικές».