Κοιτάξτε προσεκτικά το παραπάνω πορτρέτο του Μπιλ Κλίντον. Συγκεκριμένα, κοιτάξτε ανάμεσα στο τζάκι και στα λουλούδια. Ισως στη σκιά που βλέπετε να κρύβεται η… Μόνικα Λιουίνσκι!

Στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων της Ουάσιγκτον, ο Κλίντον τοποθετήθηκε ανάμεσα στους υπόλοιπους αμερικανούς προέδρους μέσα από τον πίνακα που ζωγράφισε ο Νέλσον Σανκς.

Ωστόσο, στο πορτρέτο του πρώην προέδρου, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο άνθρωπος που το φιλοτέχνησε το 2006, υπάρχει ένα «υπονοούμενο» για τη γυναίκα που σημάδεψε την πορεία του Μπιλ Κλίντον (και, ασφαλώς, δεν αναφέρεται στη Χίλαρι).

Πρόκειται για μια σκιά που πρόσθεσε ο δημιουργός του πορτρέτου, η οποία παραπέμπει στο φόρεμα της τότε εκπαιδευόμενης στον Λευκό Οίκο.

«Οταν ζωγράφιζα τον πίνακα, δεν μπορούσα να βγάλω από το μυαλό μου την υπόθεση με τη Μόνικα Λιουίνσκι», δήλωσε ο Σανκς στην εφημερίδα Philadelphia Daily News.

Το «σκάνδαλο Λεβίνσι» ή αλλιώς «Monicagate», όπως έμεινε στην Ιστορία, αποτυπώνεται και στον επίμαχο πίνακα: «Αν προσέξει κανείς το τζάκι, πέφτει μία σκιά από κάτι που βρίσκεται έξω από τον πίνακα. Ουσιαστικά είναι η σκιά από ένα μπλε φόρεμα που είχα πάνω σε ένα μανεκέν την ώρα που ζωγράφιζα τον πίνακα, αλλά όχι όταν ήταν εκεί ο πρόεδρος», εξηγεί ο ζωγράφος.

Κατά τον Σανκς, «η σκιά αντιπροσωπεύει δύο πράγματα: κυριολεκτικά τη σκιά από ένα μπλε φόρεμα (σ.σ. όπως εκείνο που φορούσε η Λιουίνσκι, το οποίο… άφησε εποχή λόγω του λεκέ από το σπέρμα του Κλίντον πάνω του) και μεταφορικά τη σκιά που άφησε η υπόθεση στη θητεία του».

Στο πορτρέτο ο Μπιλ Κλίντον δεν φορά τη βέρα του. Ο πίνακας δεν εκτίθεται προς το παρόν στην Πινακοθήκη, αλλά βρίσκεται στον χώρο αποθήκευσης.