Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο έλληνες ανθυποπλοίαρχοι και ο πακιστανός ναύτης, μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου «Κάλαμος», που είχαν απαχθεί στις 3 Φεβρουαρίου από πειρατική συμμορία στη Νιγηρία.

Οπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Aeolos Management», όλοι τους έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο της Νιγηρίας προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις για προληπτικούς λόγους και «θα επιστρέψουν σύντομα στα σπίτια τους».

Και ο πατέρας ενός εκ των δύο Ελλήνων ομήρων επιβεβαίωσε ότι ο γιος του έχει αφεθεί ελεύθερος.

Η επίθεση των πειρατών έγινε στη θαλάσσια ζώνη Κούα Ιμπόε, στη νότια Νιγηρία, όπου το δεξαμενόπλοιο ήταν αγκυροβολημένο για να φορτώσει.

Το υπό σημαία Μάλτας «Κάλαμος» είχε ξεκινήσει από την Κίνα και μεταξύ των 23 μελών του πληρώματός του υπήρχαν και δέκα Ελληνες.

Οι πειρατές σκότωσαν τότε τον έλληνα υποπλοίαρχο και διέφυγαν παίρνοντας μαζί τους τρεις ομήρους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, δεν θα γνωστοποιηθεί καμία λεπτομέρεια «για τον τρόπο με τον οποίο απελευθερώθηκαν οι όμηροι, ώστε να μην ενθαρρυνθούν και άλλες επιθέσεις και ομηρίες».

Επιπλέον, «για να προστατευθούν οι οικογένειες», η Aeolos δε θα δώσει πληροφορίες για το πώς και πότε θα επαναπατρισθούν οι ναυτικοί.

Η εταιρεία ευχαριστεί όλους τους «ειδικούς» και τους «οργανισμούς υποστήριξης» που συμμετείχαν στην επιχείρηση για την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά και «τις κυβερνητικές υπηρεσίες, το Λιμενικό Σώμα και τις υπηρεσίες ασφαλείας», καθώς η «ευαισθησία» με την οποία προσέγγισαν την υπόθεση επέτρεψε την ευτυχή κατάληξή της.