«Ετοιμαζόμουν να βρίσω επειδή μου μύρισε καπνός. Εχω όμως περάσει τόσο καλά με τα τραγούδια σας. Πεθαίνω για σένα». Η κυρία που προσπάθησε ανεπιτυχώς να κάνει παρατήρηση στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα έδωσε μια ωραία πάσα για ξεκινήσουμε. Τι είναι εκείνο που κάνει ένα τραγούδι να γίνεται αγαπητό και να έχει απήχηση σε τόσο διαφορετικές ομάδες ακροατών; Με τη βεβαιότητα της πολύχρονης πείρας του, ο γνωστός τραγουδοποιός υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει έτοιμη και σίγουρη απάντηση. «Δεν ξέρω τον τρόπο και τη δύναμη που κάνει ένα κομμάτι αγαπητό και κτήμα του κόσμου. Ισως μπορεί να συμβαίνει όταν ταυτιζόμαστε απόλυτα μαζί του. Εχω γράψει 500 τραγούδια μέχρι σήμερα, μπορεί και παραπάνω. Είκοσι από αυτά έχουν γίνει αγαπημένα. Είναι μεγάλο το νούμερο! Και ένα να είχα καταφέρει, πάλι ευχαριστημένος θα ήμουν. Να μπορούσα να αγγίξω τις χορδές του κόσμου! Το συγκεκριμένο τραγούδι ίσως έχει το κοινό βίωμα, τη φράση που όλοι –λίγο πολύ –έχουμε πει: «πεθαίνω για σένα»». Απορίες όμως έχει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας για μια άλλη μεγάλη επιτυχία που βρέθηκε στα χείλη ακόμη και εκείνων που δεν είναι φαν του. «Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί έγινε επιτυχία ο «Γάτος». Ολοι έχουν μια ερωτική σύντροφο φοιτήτρια στο Παρίσι;».

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει δίσκοι και συνεργασίες. Δικαίως ξεχωρίζει εκείνη που στάθηκε αφορμή για να ντουετάρει με ξεχωριστούς ερμηνευτές και μουσικούς από τη βόρεια ακτή της Μεσογείου: Αντζελο Μπραντουάρντι, Τονίνο Καροτόνε, Κριστόφ, Ανταμό, Μπερνάρ Λαβιλιέρ, Νομάντι, Πιλούκα Αρανγκουρέν, Κουατουόρ Στίβενς, Γιόζεπ Τέρο. Ο δίσκος «Οι άγγελοι τραγουδούν ακόμη στη Μεσόγειο» ήταν ο κύριος άξονας της περιβόητης συναυλίας στο Καλλιμάρμαρο. «Αυτή τη συναυλία την παρακολούθησαν 50.000 άτομα. Εντάξει, δεν είναι εύκολο να δεχθούν αυτή την επιτυχία, αλλά δεν με νοιάζει κιόλας».

Αλλωστε, τώρα έχει στραμμένο τον νου του στο νέο του CD που κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Μια τρύπα στον καιρό, κύριε Μάνο». Ετσι ακριβώς αισθάνεται αυτό τον καιρό; «Θα ήθελα να είναι ένα κενό στη μνήμη μου. Να ξυπνήσω και να είναι ένα όνειρο αυτό που ζω. Είναι ένας οργουελικός εφιάλτης». Το πιο σκοτεινό σημείο αυτής της εποχής; «Η αδιαφορία για όσους υποφέρουν. Πώς είναι δυνατόν να δυστυχούν άνθρωποι δίπλα σου κι εσύ να είσαι ευχαριστημένος;». Μια διέξοδος ήταν η διαδικασία δημιουργίας της νέας δισκογραφικής του δουλειάς την οποία χωρίζει σε τέσσερις κύκλους τραγουδιών: «Ρεαλισμός, έρωτας, αυτογνωσία, όνειρο. Ο καθένας από τους στιχουργούς (Λίνα Δημοπούλου, Γιώργος Μπακόλας, Ισαάκ Σούσης, Γιάννης «Μπαχ» Σπυρόπουλος) ανέλαβε από ένα. Ο Μάνος Ελευθερίου πήρε το «όνειρο». Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που με έχει χώσει για τα καλά στο όνειρο. Μέσα από τις συναντήσεις μας, τα διαβάσματα, τις κουβέντες».

Το CD «Μια τρύπα στον καιρό, κύριε Μάνο» κυκλοφορεί από τη Minos EMI. Ο Λ. Μαχαιρίτσας εμφανίζεται με τους Αγαμους Θύτες στο Anodos live stage (Πειραιώς 183, τηλ. 210-3468.100), στην παράσταση «Με το κεφάλι ψηλά!». Συμμετέχει ο Πάνος Μουζουράκης.