«Όσοι θέλουν -για πολιτικές σκοπιμότητες- να τσαλακώσουν, να ταπεινώσουν την ελληνική κυβέρνηση για να στείλουν ένα μήνυμα με ευρύτερη πανευρωπαϊκή σημασία, να σκεφτούν πιο συνετά και πιο φρόνιμα» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. «Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες μέρες θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, ένα έντιμος προωθητικός συμβιβασμός» προσθέτει.

Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει ότι «κανέναν δεν συμφέρει η ρήξη, γιατί θα είναι επιζήμια όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη, ακόμη και για την παγκόσμια οικονομία… Επιδιώκουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση προς το συμφέρον όλων, και της Ελλάδας και της ευρωζώνης. Όσοι μιλούν για ρήξη και μάλιστα οριστική βιάζονται. Οι προηγούμενοι είχαν μάθει να υπογράφουν έτοιμα κείμενα, ορισμένοι από αυτούς ομολογούσαν μάλιστα ότι τα ψήφιζαν χωρίς να τα έχουν διαβάσει» σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση για το κείμενο που παρουσίασε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στον κ. Βαρουφάκη πριν τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Παπαδημούλης απαντά: «Το κείμενο Μοσκοβισί μπορεί να ήταν ανεπίσημο, αλλά υπάρχει και δείχνει τον δρόμο για μια κοινά αποδεκτή λύση. Πενήντα χρόνια τώρα, η πολιτική ηγεσία αλλά και οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών έχουν αποκτήσει τοknow-how, έχουν γίνει εξπέρ να βρίσκουν κοινά αποδεκτές συμβιβαστικές λύσεις εκεί που υπάρχουν διαφωνίες. Έχει γίνει ήδη αρκετή προσπάθεια και το συμφέρον όλων είναι να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες».

Η συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Μετά το ναυάγιο στοEurogroup,η αγωνία κορυφώνεται για τις εξελίξεις και υπάρχουν πάρα πολλά καταστροφολογικά σενάρια. Πώς θα αντιδράσει και πού μπορεί να φτάσει η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης;

Απ: Η εντολή που έχουμε από τον ελληνικό λαό είναι σαφής. Λύση εντός ευρώ, χωρίς λιτότητα, τρόικα και καταστροφικό μνημόνιο. Έχουμε κάνει ήδη αρκετά βήματα. Ήταν αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν διαφωνίες και αντιστάσεις. Επιδιώκουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση προς το συμφέρον όλων, και της Ελλάδας και της ευρωζώνης. Όσοι μιλούν για ρήξη και μάλιστα οριστική βιάζονται. Οι προηγούμενοι είχαν μάθει να υπογράφουν έτοιμα κείμενα, ορισμένοι από αυτούς ομολογούσαν μάλιστα ότι τα ψήφιζαν χωρίς να τα έχουν διαβάσει. Εμείς διεκδικούμε, με επίγνωση και των δυσκολιών και των συσχετισμών των δυνάμεων, να τα συνδιαμορφώνουμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και της χώρας και ολόκληρης της Ευρώπης. Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες μέρες θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, ένα έντιμος προωθητικός συμβιβασμός.

Ερ: Ο κ. Μοσκοβισί φέρεται να διέψευσε, με διαρροή φυσικά, όχι με δήλωσή του, ότι είχε δώσει ένα προσχέδιο στον κ. Βαρουφάκη, με το οποίο είχε συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση. Τι κλίμα εισπράττετε ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Απ: Χθες, το κλίμα στράβωσε με πρωταγωνιστική συμβολή του κ. Σόιμπλε, του γερμανού υπουργού Οικονομικών, που ξεκίνησε με δηλώσεις ραδιοφωνικές, προσβλητικές και για την Ελλάδα και για τους Έλληνεςκαι για την ελληνική κυβέρνηση. Δεν παρακολουθούμε αυτόν τον δρόμο, μένουμε προσανατολισμένοι στην αναζήτηση μιας λύσης και θεωρώ ότι είναι ευθύνη όσων εκπροσωπούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και της Κομισιόν και της ΕΚΤ και του ΔΝΤ να αξιοποιήσουν τη σταθερά εποικοδομητική διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να βρεθεί λύση. Το κείμενο Μοσκοβισί μπορεί να ήταν ανεπίσημο, αλλά υπάρχει και δείχνει τον δρόμο για μια κοινά αποδεκτή λύση. Πενήντα χρόνια τώρα, η πολιτική ηγεσία, αλλά και οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, έχουν αποκτήσει τοknow-how, έχουν γίνει εξπέρ να βρίσκουν κοινά αποδεκτές συμβιβαστικές λύσεις εκεί που υπάρχουν διαφωνίες. Έχει γίνει ήδη αρκετή προσπάθεια και το συμφέρον όλων είναι να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ερ: Αρα, βλέπετε να υπάρχει ένα «ketchup effect», μία απροσδόκητη λύση, χωρίς δραματικές κινήσεις από κάποια πλευρά;

Απ: Κανέναν δεν συμφέρει η ρήξη, γιατί θα είναι επιζήμια όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη, ακόμη και για την παγκόσμια οικονομία. Η πίεση του κ. Ομπάμα και άλλων ισχυρών παραγόντων της διεθνούς σκηνής για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, ενός έντιμου συμβιβασμού, η αρθρογραφία ακόμη και του «Spiegel» προς αυτή την κατεύθυνση πριν από λίγες ημέρες υπογραμμίζει ποιο είναι το κοινό συμφέρον. Ελπίζω ότι όσοι θέλουν -για πολιτικές σκοπιμότητες- να τσαλακώσουν, να ταπεινώσουν την ελληνική κυβέρνηση για να στείλουν ένα μήνυμα με ευρύτερη πανευρωπαϊκή σημασία, να σκεφτούν πιο συνετά και πιο φρόνιμα.