Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι δήλωσε την Τρίτη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να εγκρίνει απόφαση που θα επιτρέπει μία διεθνή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο λαός της Λιβύης συμφωνεί και μας απευθύνει έκκληση να αναλάβουμε δράση για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητα», είπε.

Το χάος που κυριαρχεί στη Λιβύη δεν απειλεί μόνο την Αίγυπτο, αλλά επίσης ολόκληρη την περιοχή και την Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου. «Απευθύνω αυτό το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους, και ιδιαίτερα προς τους Γάλλους. Οταν συνάντησα τον γάλλο πρόεδρο εδώ και τέσσερις μήνες, τού είπα: “προσέξτε, αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη θα μεταμορφώσει αυτήν τη χώρα σε ένα συνονθύλευμα που θα απειλήσει ολόκληρη την περιοχή, όχι μόνο την Αίγυπτο, αλλά επίσης την περιοχή της Μεσογείου και την Ευρώπη”»».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό, διότι η αποστολή δεν ολοκληρώθηκε από τους φίλους μας Ευρωπαίους. Εγκαταλείψαμε τον λαό της Λιβύης, όμηρο στα χέρια εξτρεμιστικών ένοπλων ομάδων», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

«Οταν η κατάσταση στη Λιβύη επιδεινώθηκε, είπαμε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, όχι μόνο για τους Λίβυους , αλλά και για τους γείτονές τους και για τους Ευρωπαίους. Οφείλουμε να εργασθούμε από κοινού για να νικήσουμε την τρομοκρατία», είπε.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος χαρακτήρισε τον αποκεφαλισμό των 21 αιγυπτίων κοπτών στη Λιβύη από το Ισλαμικό Κράτος «αποτρόπαιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όχι μόνο κατά των Αιγυπτίων».

Χθες, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας με τον Φρανσουά Ολάντ, οι πρόεδροι της Αιγύπτου και της Γαλλίας ζήτησαν την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την επιβολή «νέων μέτρων» κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αρκέσθηκε να καταδικάσει «αυτήν την δειλή και ειδεχθή πράξη…που δείχνει για μία ακόμη φορά την βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους».

Σε απάντηση του αποκεφαλισμού των 21 Αιγυπτίων, αεροσκάφη της αιγυπτιακής αεροπορίας βομβάρδισαν χθες θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη.