Ενας 40χρονος άνδρας σκοτώθηκε κατά την επίθεση αγνώστων με δεκάδες σφαίρες που σημειώθηκε το Σάββατο στο κέντρο της Κοπεγχάγης σε καφετέρια που φιλοξενούσε εκδήλωση για τον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο δημιουργός των σκίτσων του Μωάμεθ Λαρς Βιλκς και ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Δανία.

Τρεις αστυνομικοί της δύναμης που ήταν επιφορτισμένη με την ασφάλεια της εκδήλωσης τραυματίσθηκαν. Ο δράστης της επίθεσης διέφυγε με αυτοκίνητο.

Αρχικά είχε θεωρηθεί ότι οι δράστες ήταν δύο, ωστόσο το βράδυ του Σαββάτου η αστυνομία έκανε λόγο για έναν ένοπλο.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ χαρακτήρισε τρομοκρατική ενέργεια την επίθεση.

«Η Δανία επλήγη σήμερα από μία ενέργεια κυνικής βίας. Ολα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία πολιτική επίθεση και, κατά συνέπεια, για τρομοκρατική ενέργεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός της Δανίας.

Η αστυνομία της Κοπεγχάγης ανακοίνωσε ότι το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγε ο δράστης, βρέθηκε εγκαταλελειμμένο κοντά στον τόπο της επίθεσης.

«Μας πυροβόλησαν απ’ έξω. Είχαν τις ίδιες προθέσεις με το Charlie Hebdo, αλλά δεν κατόρθωσαν να μπουν», δήλωσε ο γάλλος πρεσβευτής Φρανσουά Ζιμερέ.

«Ενστικτωδώς θα έλεγα ότι υπήρξαν τουλάχιστον 50 πυροβολισμοί, αλλά οι αστυνομικοί εδώ μάς λένε ότι ήταν 200. Οι σφαίρες διαπέρασαν τις πόρτες και όλοι έπεσαν στο έδαφος», διηγήθηκε ο γάλλος πρεσβευτής.

«Καταφέραμε να φύγουμε από την αίθουσα, αλλά παραμένουμε στο εσωτερικό, διότι η κατάσταση είναι κρίσιμη ακόμη. Οι δράστες διέφυγαν και μπορεί να βρίσκονται ακόμη στην περιοχή», εξήγησε ο Ζιμερέ.

«Υπήρχαν δεκάδες άνθρωποι» στην αίθουσα, έγραψε στο Twitter η Ινα Σεβσένκο, μέλος της οργάνωσης Femen, που συμμετείχε στην εκδήλωση.

Στην εκδήλωση, στο καφέ του πολιτιστικού κέντρου στο κέντρο της Κοπεγχάγης, που ήταν αφιερωμένη στον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης, συμμετείχε ο σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς, γνωστός για σειρά σκίτσων του Μωάμεθ που φιλοτέχνησε το 2007.

Εχει δεχθεί επανειλημμένως απειλές για τη ζωή του και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των στόχων που έχει καταρτίσει η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο με πρόσωπα που θεωρείται ότι έχουν εξυβρίσει το Ισλάμ.

Στον ίδιο κατάλογο βρισκόταν και ο σκιτσογράφος του Charlie Hebdo Στεφάν Σαρμπονιέ (Σαρμπ) που σκοτώθηκε κατά την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας στις 7 Ιανουαρίου στο Παρίσι.

Ο Λαρς Βιλκς ζει υπό ισχυρή αστυνομική προστασία από το 2010.

«Είναι κάτι που φοβόμασταν μετά το Charlie Hebdo», δήλωσε από το Παρίσι ο Γενικός Γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα Κριστόφ Ντελουάρ.

«Είναι προφανές ότι ακραίες οργανώσεις διεξάγουν έναν πόλεμο κατά της ελευθερίας της έκφρασης, κατά της ελευθερίας της ασεβούς κριτικής των θρησκειών και κατά της ελευθερίας της συζήτησης για το θέμα».

«Ολο και περισσότεροι δημοσιογράφοι και σκιτσογράφοι βρίσκονται υπό προστασία. Αντιμετωπίζουν δύο κινδύνους: τον κίνδυνο της δολοφονίας και τον κίνδυνο της σταδιακής αυτολογοκρισίας. Πρέπει να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τους δύο αυτούς κινδύνους», πρόσθεσε.

Ο Βιλκς προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν δημοσίευσε σκίτσα που παρίσταναν τον προφήτη Μωάμεθ ως σκύλο, γεγονός που συνοδεύτηκε από τη διατύπωση απειλών εναντίον του από ισλαμιστικές οργάνωσεις.

Η εκδήλωση γινόταν στο κέντρο Krudttønden που βρίσκεται βόρεια του κέντρου της πόλης και είχε θέμα «Τέχνη, Βλασφημία και Ελευθερία της Έκφρασης».

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης εκτιμούν πως στόχος ήταν ο Βιλκς. Πέρυσι, μία γυναίκα από την Πενσιλβάνια καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση για σχέδιο δολοφονίας του Βιλκς ενώ το 2010 δύο αδέλφια είχαν προσπαθήσει να κάψουν το σπίτι του.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε την επίθεση και ανέφερε πως επικοινώνησε με την δανή πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, στην οποία εξέφρασε «τη συμπαράσταση του γαλλικού λαού σε αυτή τη δοκιμασία».

Το γαλλικό προεδρικό μέγαρο επιβεβαίωσε πως ο πρέσβης είναι καλά στην υγεία του και ανέφερε ότι ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών θα αναχωρήσει άμεσα για την Κοπεγχάγη.