Με τη συμμετοχή 850 μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώθηκε την Παρασκευή από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το 4ο Συνέδριο για θέματα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

Το παρών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,έδωσαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε θέματα Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταξίαρχο Μανώλη Σφακιανάκη, από το 2004 μέχρι και σήμερα η Υπηρεσία έχει διερευνήσει 8.430 υποθέσεις και 4.490 καταγγελίες πολιτών. Παράλληλα, οι αξιωματικοί της έχουν διαχειριστεί 1.870 αιτήματα των Interpol και Europol.

Επιπλέον, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει οργανώσει 89 ημερίδες σε πόλεις όλης της χώρας, με συμμετέχοντες περισσότερους από 27.000 μαθητές και γονείς, ενώ, με τη συνδρομή του υπουργείου Παιδείας, τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν γίνει διαδικτυακά μαθήματα σε περισσότερα από 5.000 σχολεία, μέσα από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

«Είμαστε προφανώς όχι απλά διατεθειμένοι, αλλά υποχρεωμένοι να συνεργήσουμε, να επικουρήσουμε και με το υπουργείο Παιδείας και με άλλους οργανισμούς και θεσμούς, να γίνουν κάποιες μόνιμες δομές που να μπορούν να προλαμβάνουν και να διαμορφώνουν πολιτικές σε σχέση με τη πρόληψη. Δεν είναι μόνο το ζήτημα της πορνογραφίας, αλλά και μία σειρά από καταστάσεις που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα και το bullying, οι οποίες οφείλονται στην κακή χρήση του ίντερνετ» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Βούτσης.

Οπως είπε, «η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή, να συντονιστεί, να κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά μας, να καταλάβουμε και εμείς οι παλαιότεροι και οι ενδιάμεσοι ότι τα παιδιά μπαίνουν σε έναν νέο κόσμο. Σε αυτή τη ρότα πρέπει να οδηγηθούμε. Αυτά είναι τα διακυβεύματα και οι προκλήσεις για όλους μας και όχι να επαναφέρουμε τα παιδιά στην τάξη απαγορεύοντας, κλειδώνοντας και βάζοντας κωδικούς» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

«Προσοχή, στη θυματοποίηση» συνέστησε με τη σειρά του ο κ. Πανούσης, καθώς «καμιά φορά τα θύματα είναι ευάλωτα και κυρίως τα παιδιά, λόγω άγνοιας. Δεν καταλαβαίνουν τον κίνδυνο, γι’ αυτό είναι καλή η δουλειά που γίνεται από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος» είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει «δυσκολία εντοπισμού του ηλεκτρονικού εγκλήματος, αλλά και διστακτικότητα αναφοράς από τα θύματα».

«Τα θύματα δεν θέλουν να το πούνε, φοβούνται να το πουν, ότι κάτι συμβαίνει εδώ πέρα, πριν πέσουνε ολοκληρωτικά στα δίχτυα μιας εγκληματικής δραστηριότητας. Ετσι λοιπόν, έχουμε τον ηλεκτρονικό εγκληματία και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Το συνέδριο περιελάμβανε δύο θεματικές ενότητες. Στην πρώτη, υπό τον τίτλο «Τονλόγο έχουν τα παιδιά μας!», τα παιδιά ενημέρωσαν τους συμμαθητές τους για το Διαδίκτυο και τους κινδύνους του, προκειμένου με τη σειρά τους να μεταφέρουν τις χρήσιμες πληροφορίες και τη γνώση που απέκτησαν στους φίλους τους, αλλά και στους γονείς τους.Στη δεύτερη ενότητα, «Το Διαδίκτυο στη ζωή μας », αναπτύχθηκαν οι δυνατότητες που παρέχονται μέσω του Διαδικτύου, ως πηγή γνώσης, μάθησης, επικοινωνίας, διασκέδασης και ενημέρωσης.

Το Συνέδριο μεταδιδόταν μέσω Διαδικτύου, με εφαρμογές live-streaming, από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), απ’ όπου το παρακολούθησαν χιλιάδες χρήστες από όλον τον κόσμο.