Δικογραφία σε βάρος τριών εταιρειών-συνεργείων αυτοκινήτων που εδρεύουν στην Αττική, για παράνομη αποκόμιση περιουσιακού οφέλους με τη χρήση πλαστών φορολογικών στοιχείων και την απόκρυψη φορολογητέας ύλης, σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Προηγήθηκε καταγγελία από εκπρόσωπο ασφαλιστικής εταιρείας ότι, μετά από εσωτερικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε 168 περιπτώσεις αποζημιώσεων τροχαίων ατυχημάτων, προέκυψε ότι σε 75 φακέλους ζημιών υπήρξαν παρατυπίες στα παραστατικά για την αγορά ανταλλακτικών, ενώ στις περιπτώσεις εμπλέκονταν τρεις εταιρείες-συνεργεία αυτοκινήτων.

Τα συγκεκριμένα τροχαία ατυχήματα είχαν γίνει από τον Ιανουάριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2012, ενώ οι επισκευές όλων των οχημάτων είχαν πραγματοποιηθεί σε ένα από τα παραπάνω συνεργεία.

Πιο αναλυτικά:

*Σε 60 από τους φακέλους φέρονται να έχουν προσκομιστεί έως και έξι φορές τα ίδια παραστατικά αγοράς ανταλλακτικών, καθώς οι αποδείξεις έφεραν κοινή αρίθμηση, ημερομηνία, ώρα έκδοσης και ανάλυση των επιμέρους εκδόσεων.
*Σε 24 φακέλους οι αποδείξεις για την αγορά ανταλλακτικών είχαν εκδοθεί προγενέστερα από την ημερομηνία του δηλωθέντος ατυχήματος.
*Σε 53 φακέλους οι αποδείξεις για την αγορά ανταλλακτικών είχαν εκδοθεί μεταγενέστερα από τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών του συνεργείου επισκευής.

Επίσης, στο σύνολο των 75 φακέλων ζημιών οι ιδιοκτήτες των οχημάτων εκχώρησαν την απαίτησή τους για αποζημίωση στο συνεργείο όπου τα αυτοκίνητά τους είχαν επισκευαστεί.

Για τις 61 από τις περιπτώσεις αυτές η ασφαλιστική εταιρεία είχε καταβάλει αποζημιώσεις συνολικού ποσού 109.821,13 ευρώ, ενώ εκκρεμούσαν οι αποζημιώσεις για τις υπόλοιπες 14 περιπτώσεις, το συνολικό ποσό των οποίων ανέρχονταν σε 28.979,58 ευρώ.

Από τον έλεγχο που διενήργησε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας στα φορολογικά στοιχεία των δύο άλλων εταιρειών, οι οποίες προμήθευαν με ανταλλακτικά το συνεργείο αυτοκινήτων όπου επισκευάστηκαν τα οχήματα, προέκυψαν διοικητικές και ποινικές παραβάσεις για τη διαχειριστική περίοδο του 2011.
  
Συγκεκριμένα:

*Η πρώτη εταιρεία εξέδωσε 53 πλαστά φορολογικά στοιχεία, το συνολικό ποσό των οποίων ανέρχεται σε 17.111 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 13.911,38 ευρώ αφορά στις συνολικές καθαρές (λιανικές) πωλήσεις, ενώ ο Φ.Π.Α. που αναλογεί σε αυτές ανέρχεται σε 3.199,62 ευρώ.
*Η δεύτερη εταιρεία εξέδωσε 10 πλαστά φορολογικά στοιχεία, το συνολικό ποσό των οποίων ανέρχεται σε 2.300 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 1.869,92 ευρώ αφορά στις συνολικές καθαρές (λιανικές) πωλήσεις, ενώ ο Φ.Π.Α. που αναλογεί σε αυτές ανέρχεται σε 430,08 ευρώ.
*Το συνεργείο επισκευής των αυτοκινήτων δεν απέδωσε ή απέδωσε ανακριβώς Φ.Π.Α. ύψους 1.316,75 ευρώ.

Επιπλέον, απέκρυψε καθαρά εισοδήματα, υποβάλλοντας ανακριβή δήλωση, προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή φόρου εισοδήματος ύψους 5.725 ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν και οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από