Στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» για τα όσα έφερε στη φως η διεθνής έρευνα Swissleaks για τους τρόπους φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής ύστερα από πολύμηνη επεξεργασία των στοιχείων της περιβόητης λίστας Φαλσιανί, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στη Βιέννη με τον αυστριακό καγκελάριο Φάιμαν.

Το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» στο πλαίσιο της έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων στα αρχεία της τράπεζας HSBC, αποκάλυψε 86 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος που έλειπαν από τη λίστα Λαγκάρντ.

«Θέλω να σας πω ότι το θέμα της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, του μαύρου χρήματος δεν είναι ένα αποκλειστικά ελληνικό θέμα. Αφορά όλη την Ευρώπη και όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και πρέπει να είναι κοινό το μέτωπο και κοινή η πάλη μας απέναντι σε αυτά τα οικονομικά εγκλήματα» ανέφερε αρχικά ο Πρωθυπουργός από τη Βιέννη και συνέχισε:

«Όμως, στην Ελλάδα υπήρξε το οξύμωρο όλα αυτά τα χρόνια να πληρώσουν σκληρά τα μεσαία στρώματα και τα χαμηλά εισοδήματα και αυτοί οι οποίοι συνήθιζαν να φοροδιαφεύγουν και να φοροαποφεύγουν, να παραμένουν στο απυρόβλητο. Και αυτή η αντίστιξη είναι που δημιουργεί ένα αίσθημα μεγάλης αδικίας στον ελληνικό λαό.

» Γι’ αυτό το λόγο έχουμε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης να άρει αυτή τη μεγάλη αδικία. Πρώτο μας βήμα ήταν να ορίσουμε υπουργό Επικρατείας υπεύθυνο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Έναν πρώην εισαγγελέα με ειδική εξαιρετική επιτυχία στην Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος. Και έχουμε βάλει ως στόχο να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας, προκειμένου να έχουμε άμεσα αποτελέσματα.

» Σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για λίστες ονομάτων με χρήματα στην Ελβετία, δισεκατομμύρια ευρώ, μεταξύ των οποίων προστίθενται νέα ονόματα στην ήδη υπάρχουσα λίστα Λαγκάρντ, που έφτασε στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης πριν από αρκετά χρόνια, αλλά παραμένει στα συρτάρια των ελεγκτικών μηχανισμών. Γιατί δεν υπήρξε η πολιτική βούληση από τα πολιτικά πρόσωπα, τους υπουργούς και την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς και η πολιτική βούληση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών να ελέγξουν και να μπορέσουν να ταυτοποιήσουν, να πιστοποιήσουν τις απώλειες του ελληνικού Δημοσίου από τις λίστες αυτές.

» Η πολιτική βούληση έχει αλλάξει. Η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει μεγάλη μάχη, να συγκρουστεί με την ολιγαρχία που φοροδιαφεύγει και φοροαποφεύγει. Θέλουμε όμως και την πολιτική βούληση των εταίρων μας σε αυτό. Και εδώ ένα ερώτημα, το οποίο τίθεται και στους εταίρου : Θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη αδικία ή προκειμένου κάποιοι να αποφύγουν τον έλεγχο θα δημιουργήσουν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, ώστε η νέα κυβέρνηση να μην προλάβει να παράξει έργο σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα;

» Από την πλευρά του Καγκελαρίου βρήκα αμέριστη υποστήριξη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να συγκρουστεί με τη φοροδιαφυγή και με το οικονομικό έγκλημα. Και πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε και σε διμερές» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις αποκαλύψεις των «ΝΕΩΝ» για τα επιπλέον 86 ονόματα που έλειπαν από την αρχική λίστα Λαγκάρντ ανέφερε:

«Στο πλαίσιο σημερινών δημοσιευμάτων του Τύπου για περιπτώσεις φοροδιαφυγής εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, θα χρησιμοποιηθεί από την πλευρά μας κάθε μέσο για τον έλεγχο και την διαλεύκανση των παραπάνω υποθέσεων».