Μικρή πρόοδος σημειώθηκε στις συνομιλίες ανάμεσα στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνομιλήσουν τηλεφωνικά ξανά την Κυριακή στη βάση μιας πρότασης ειρηνευτικού σχεδίου, λεπτομέρειες της οποίας δεν έγιναν γνωστές.

Πηγή της γαλλικής προεδρίας έκανε λόγο για «ουσιαστικές και εποικοδομητικές» συνομιλίες, ωστόσο Ολάντ και Μέρκελ έφυγαν από το Κρεμλίνο δύο ώρες μετά την έναρξη της συνάντησης, χωρίς να προχωρήσουν σε δηλώσεις.

Σύμφωνα με τον Guardian, η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος πήγαν στη συνάντηση χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις, απαντώντας στις προτάσεις της Ρωσίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήθελε μία επαναφορά της συμφωνίας του Μινσκ -που δεν εφαρμόστηκε ποτέ-, αλλά με διαφορετικές γραμμές κατάπαυσης του πυρός από εκείνες που αναγνώριζε η συμφωνία του Μινσκ, καθώς δήλωνε ότι θα πρέπει να αναγνωριστούν οι εδαφικές κτήσεις των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία -όπως είπε.

Την πρόταση αυτή απορρίπτει το Κίεβο.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι υπήρξε τουλάχιστον συμφωνία των τριών ηγετών να εργαστούν προς ένα κοινό έγγραφο κατάπαυσης του πυρός, βασισμένο πάνω στη συμφωνία του Μινσκ.

Πριν από τη συνάντηση με τον Πούτιν, η Μέρκελ και ο Ολάντ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στο Κίεβο, στον οποίο υποσχέθηκαν ότι οποιαδήποτε νέα συμφωνία θα εξασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία στο επίκεντρο Διάσκεψης για την Ασφάλεια

Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών σήμερα, Σάββατο, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Η καγκελάριος Μέρκελ αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες της δεύτερης ημέρας της ετήσιας Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο με παρέμβασή της το πρωί της Κυριακής και, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

Τριμερής συνάντηση μεταξύ Μέρκελ, Μπάιντεν και Ποροσένκο έχει προγραμματιστεί το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ του Σεργκέι Λαβρόφ και του αμερικανού ομολόγου του Τζον Κέρι.

Η σύγκρουση έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 5.300 ανθρώπων, κυρίως αμάχων.

Η γαλλο-γερμανική ειρηνευτική πρωτοβουλία υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και προωθείται με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, η οποία έχει επίσης προκαλέσει διεθνή κρίση θυμίζοντας τις ψυχροπολεμικές εντάσεις μεταξύ Ανατολικής και Δύσης.

Πριν αναχωρήσει από το Βερολίνο, η Μέρκελ δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει επίλυση της ουκρανικής κρίσης για την προάσπιση της ευρωπαϊκής ειρήνης.

«Ο καθένας γνωρίζει ότι το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η κατάπαυση του πυρός, αλλά αυτό δεν αρκεί και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για μια συνολική διευθέτηση», είχε δηλώσει ο πρόεδρος Ολάντ.

Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, η γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία «αφήνει ελπίδες για κατάπαυση του πυρός», την ώρα που σχεδόν 220 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στους βομβαρδισμούς και τις μάχες μόνο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Εκεχειρία στο Ντεμπαλτσέβε

Εκεχειρία μερικών ωρών τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο στο Ντεμπαλτσέβε, πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό, την οποία όμως φιλορώσοι αντάρτες έχουν σχεδόν περικυκλώσει.

Η εκεχειρία επέτρεψε σε εναπομείναντες κατοίκους να επιβιβαστούν σε 20 λεωφορεία και να απομακρυνθούν εκτάκτως από την πόλη που έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη.

Παντού κατά μήκος της γραμμής του μετώπου οι βομβαρδισμοί ήταν λιγότεροι, για πρώτη φορά ύστερα από εβδομάδες σφοδρών μαχών. Ωστόσο τουλάχιστον δύο στρατιώτες και ένας πολίτης σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ εξετάζουν ακόμη το ενδεχόμενο προμήθειας όπλων στον ουκρανικό στρατό που γνωρίζει ήττες στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ που ελέγχουν οι αυτονομιστές.

Ωστόσο κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, την Πέμπτη, ο Τζον Κέρι δεν ανακοίνωσε την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, όπως ήλπιζε το Κίεβο αλλά δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον προτιμά μια διπλωματική λύση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα «επανεξετάζει όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης αμυντικών όπλων» και θα λάβει την απόφασή του «σύντομα», σύμφωνα με τον Κέρι, ώστε να δοθεί μια ευκαιρία στο ευρωπαϊκό ειρηνευτικό σχέδιο.