Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα Telegraph ότι «στο Βερολίνο θα προσπαθήσει να είναι όσο πιο γοητευτικός μπορεί».

«Θα πω στον κ. Σόιμπλε ότι μπορεί να είμαστε ένα αριστερό «τσούρμο», αλλά μπορεί να υπολογίζει στο κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ για την εκκαθάριση των καρτέλ και των ολιγαρχιών και για την προώθηση εις βάθος μεταρρυθμίσεων του ελληνικού κράτους, μεταρρυθμίσεις που προηγούμενες κυβερνήσεις αρνήθηκαν να κάνουν» σημειώνει ο Γ. Βαρουφάκης και προσθέτει: «Αλλά θα του πω επίσης ότι θα βάλουμε τέλος στον φαύλο κύκλο χρέους-αποπληθωρισμού και θα κάνουμε ό,τι έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πέντε χρόνια. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Διαθέτουμε μία δημοκρατική εντολή για να πολεμήσουμε τη συνολική φιλοσοφία της λιτότητας».

«Πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχουν ορισμένα μέλη του Eurogroup που θέλουν να μας πυροβολήσουν. Αλλά έχουμε και υποστήριξη. Υπάρχει καλή ισορροπία» επισημαίνει και εκτιμά ότι «οι Γάλλοι το θέλουν πολύ να σταθούμε στα πόδια μας. Είναι πολύ ανήσυχοι με αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη και δεν θα είναι σιωπηλοί παρατηρητές εάν πνιγούμε, στραγγαλισθούμε, εξοντωθούμε».

Στη συνέντευξη στην Telegraph o υπουργός Οικονομικών είναι φειδωλός στις δηλώσεις του για τις συνομιλίες που είχε με τον βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο, περιοριζόμενος στην πληροφορία ότι ο Τζορτζ Οσμπορν φαίνεται ότι βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος, σε σχέση με στοιχεία του ελληνικού σχεδίου για το χρέος.

«Ολοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος. Ποιο είναι το νόημα να δανεισθούμε άλλα 7 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποπληρώσουμε την ΕΚΤ- η οποία αγόρασε τα ομόλογα από τράπεζες της βόρειας Ευρώπης για να βοηθήσει αυτές, όχι την Ελλάδα- όταν η ΕΚΤ βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης νέου χρήματος σε ύψος 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ. Είναι απολύτως παράλογο» τονίζει.

Και καταλήγει: «Αρα, γιατί δεν παρκάρουμε απλώς τα ομόλογα στα βιβλία της ΕΚΤ; Αυτό που δεν πρόκειται να κάνω είναι να δανειστώ περισσότερα χρήματα από τους συναδέλφους μου της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Σλοβακίας ή οπουδήποτε».

H συνέντευξη στη βρετανική Telegraph είναι η τέταρτη του υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύεται την Τετάρτη.

Στην Ιταλία δύο εφημερίδες δημοσίευσαν συνεντεύξεις του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος μίλησε στη La Repubblica και στην Il Messaggero.

«Δεν ξεκινήσαμε περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να ζητήσουμε χάρες. Θέλουμε να καθορίσουμε ένα κοινό, νηφάλιο και ορθολογικό πλάνο εργασίας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας ότι «όλοι πρέπει να καθίσουν από την ίδια μεριά του τραπεζιού».

Μιλώντας στη La Repubblica, ο Γ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι το χρέος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξυπηρετηθεί στο ακέραιο και μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια, αλλά η πρώτη δόση, 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, λήγει στις 20 Ιουλίου».

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλες χώρες, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η Ελλάδα προτείνει την αντικατάσταση με νέα ομόλογα με επιτόκια αγοράς, υπό έναν όρο: «Θα ξαναρχίσουμε την καθολική αποπληρωμή όταν ξεκινήσει και πάλι, στην Ελλάδα, μια ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη».

Ο Γ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει η διαπραγμάτευση και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σημείωσε ότι «δεν κατανοεί για ποιο λόγο δεν θα έπρεπε να δεχθεί την πρόταση, αφού έχει ακολουθηθεί ήδη παρόμοιος δρόμος».

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας Il Messaggero ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης προβλέπει τέσσερα κύρια σημεία: «Περίπου έξι εβδομάδες για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης, κοινωνικά συμβατές και αποδεκτές μεταρρυθμίσεις, προτάσεις και αποφάσεις που να επιλύουν την ανθρωπιστική κρίση και γενική παραδοχή του ότι η ελληνική κρίση είναι μια κρίση, σαφέστατα ευρωπαϊκή».

«Η κυβέρνηση Τσίπρα εξελέγη με μια βασική εντολή: να θέσει στην Ευρώπη το πρόβλημα της βιωσιμότητας των πολιτικών του Ευρώ που ακολουθούνται στην παρούσα φάση. Όταν ένας πελάτης αντιμετωπίζει δυσκολίες, η τράπεζα, συνήθως, συζητά μαζί του και τις περισσότερες φορές τον στηρίζει, με λογική ασφαλώς προσέγγιση, με κάποια επιπλέον πηγή, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει τα σχέδιά του και να ξεπεράσει τη δύσκολη φάση», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον δημοσιογράφο Eτορε Λιβίνι.

Σε ό,τι αφορά, δε, τις προθέσεις της κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν εννοεί να δημιουργήσει άλλο έλλειμμα, κάτι που θα διαπιστωθεί και με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη βουλή. «Το κυβερνητικό αυτό πρόγραμμα, για λόγους πολιτικού ρεαλισμού, από τη στιγμή που δεν μιλάμε για μονοκομματική κυβέρνηση, δεν θα είναι μια απλή φωτοτυπία του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ», αποσαφήνισε ο υπουργός Οικονομικών με τις δηλώσεις του προς τη Messaggero.

Ο Γ. Βαρουφάκης κατέστησε και πάλι σαφές ότι η Ελλάδα πρόκειται να εκταμιεύσει μόνο το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών από τα ομόλογά της που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε το 2010 και ότι η κυβέρνηση ζητά μια «περίοδο- γέφυρα» μέχρι τον Ιούνιο.

«Θεωρώ ότι θα χρειαζόταν μια νέα Μπρέτον Γουντς, διότι η καταστροφική κατάσταση που αντιμετώπισε η συγκεκριμένη διάσκεψη, δεν απέχει από τη σημερινή κρίση», τονίζει, τέλος, ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών ενώ δηλώνει ότι «στη βρετανική πρωτεύουσα δεν υπήρξε ούτε ένας συνομιλητής του ο οποίος να αμφισβήτησε ότι το ελληνικό χρέος, ως έχει, δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο».

«Ποτέ ελλείμματα, ποτέ βοήθεια από τη Μόσχα» δηλώνει στη Zeit

Σε μια τέταρτη συνέντευξή του, στη γερμανική Die Zeit, ο Γιάνης Βαρουφάκης επιχειρεί να καθησυχάσει το γερμανικό ακροατήριο:Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεσμεύεται ότι η Ελλάδα δεν θα παρουσιάσει «ποτέ πια» πρωτογενή ελλείμματα και προσπαθεί να διαβεβαιώσει τη Γερμανία ότι η χώρα δεν θα εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις.

«Οι Γερμανοί πρέπει να καταλάβουν ότι δεν σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων αν δώσουμε στον συνταξιούχο που ζει με 300 ευρώ το μήνα, άλλα 300 ευρώ το χρόνο», τονίζει.

«Μπορώ να σας υποσχεθώ ότι η Ελλάδα – εξαιρουμένων των πληρωμών για τόκους – δεν θα παρουσιάσει ποτέ πια δημοσιονομικό έλλειμμα. Ποτέ, ποτέ, ποτέ!», δήλωσε ο Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι η νέα κυβέρνηση «δεν θα ζητήσει ποτέ οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα».

Ο Βαρουφάκης έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Πέμπτη μετά από σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους από την Κυριακή.