Επικοινωνία με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να του δηλώσει ότι σε περίπτωση που προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα τον στηρίξει.

Tο όνομα του Δημ. Αβραμόπουλου φαίνεται να είχε κλειδώσει ως η πρόταση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι για την πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι.

Πάντως, η κυβέρνηση σε μια εμφανή επιχείρηση να «φρενάρει» την προεδρολογία και τα σενάρια για το πολιτικό φλερτ της Κουμουνδούρου με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο εξέδωσε την Πέμπτη σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρεταιπως «δεν έχει οριστικοποιηθεί καμία συμφωνία για το πρόσωπο του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας» και πως «αυτή την ώρα προέχει η αποκατάσταση της ισότιμης θέσης της χώρας στην Ευρώπη και η προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης».

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση καθώς ενώ επέμενε στην αρχική πρόταση της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα – η αποτυχία της οποίας οδήγησε τη χώρα στις εκλογές – πολλά μέλη της συρρικνωμένης κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ είχαν διεμηνύσει ότι θα ψήφιζαν τον Δημ. Αβραμόπουλο σε περίπτωση που ήταν υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σε μια τέτοια περίπτωση η ΝΔ κινδύνευε με διχασμό εν μέσω μιας ήδη δύσκολης περιόδου όπου καλείται να διαχειριστεί τη βαριά ήττα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης συνέστησε δημόσια την Τετάρτη, μέσω της συχνότητας του ΒΗΜΑ FM 99,5, προς τη γαλάζια ηγεσία να στηρίξει χωρίς αναστολές μια υποψηφιότητα Αβραμόπουλου με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ζήτησε να ακολουθήσει ένα έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης του κόμματος.

Στο μεταξύ έντονες είναι οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της ΝΔ και ενδεικτικό του ρευστού κλίματος είναι τόσο οι αιχμές που άφησε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για «ιδεολογική ήττα» και «κόμμα ηλικιωμένων», όσο και το προγραμματισμένο για την Παρασκευή ραντεβού της Ντόρας Μπακογιάννη με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.