Είναι ίσως από τους λίγους που αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκιο στη νέα κυβέρνηση και δεν χρειάζονται χρόνο για να ενημερωθούν. Βετεράνος του πολιτιστικού ρεπορτάζ, με πείρα που ξεπερνά τις δύο δεκαετίες, ο Νίκος Ξυδάκης (φωτογραφία) γνωρίζει όχι μόνο σε εύρος αλλά και σε βάθος τα προβλήματα και τις αδυναμίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Δεδομένου ότι οι δύο του μεγάλες αγάπες είναι τα εικαστικά και το βιβλίο, αναμένει κάποιος από τις πρώτες του προτεραιότητες να είναι το άνοιγμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο παλιό εργοστάσιο Φιξ –έργο που έχει στοιχειώσει, παρά το γεγονός ότι το κτίριο είναι έτοιμο –κι η επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο νέος οργανισμός του ΥΠΠΟ, που είναι σε ισχύ από το καλοκαίρι κι εκτός των άλλων καταργεί 500 θέσεις εργασίας, είχε μπει προεκλογικά στο στόχαστρο του αναπληρωτή υπουργού, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ίσως διερευνήσει την πιθανότητα να τον καταργήσει, ενώ εκτιμάται ότι στους άμεσους στόχους του θα είναι να διορθώσει κακώς κείμενα που στηλίτευε μέσω των άρθρων του, όπως η αναβάθμιση του κεντρικού «εισπράκτορα» του υπουργείου, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, ώστε να αυξηθούν κατά το δυνατό τα έσοδα. Οι ανοιχτές αντιλήψεις του Νίκου Ξυδάκη και η μετριοπάθειά του, ωστόσο, ίσως να τον φέρουν αντιμέτωπο με κομματικές αγκυλώσεις και σκληροπυρηνικές απόψεις, όπως οι αντιδράσεις που διατυπώνονται για τη μεταφορά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο υπό κατασκευή κτιριακό συγκρότημα στο Δέλτα Φαλήρου.