Μια εντελώς νέα δομή εμφανίζει το κυβερνητικό σχήμα που συγκρότησε ο Αλέξης Τσίπρας: με συγχωνεύσεις υπουργείων και αρκετούς συντονιστές επιχείρησε να δώσει την αίσθηση μιας κυβέρνησης που δίνει χώρο στους υπουργούς αλλά χωρίς να επιτρέπει την ανάπτυξη προσωπικών πολιτικών και στρατηγικών.

Στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος του Γιάννη Δραγασάκη θεωρείται κομβικός –άλλωστε είναι ο μόνος πλην του Πάνου Καμμένου ο οποίος διαθέτει πρότερη υπουργική εμπειρία. Παράλληλα, συντονιστικό ρόλο θα ασκούν οι «άνθρωποι των προέδρων» –ο κ. Φλαμπουράρης για τον κ. Τσίπρα και ο κ. Κουίκ για τον κ. Καμμένο.

Βεβαίως, τα πρόσωπα αναμένεται να δώσουν το δικό τους στίγμα στα υπουργεία: για παράδειγμα, δεν υπάρχει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής σε υπουργείο με ενστόλους.

Αντιθέτως, μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση –εκτός από τις επιδόσεις του οικονομικού επιτελείου στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές –θα είναι το έργο της κυρίας Χριστοδουλοπούλου στο θέμα των μεταναστών. Οπως είναι γνωστό, η ΝΔ έχει πολλές φορές απευθύνει κατηγορίες για πολιτική ανοικτών θυρών στην παράνομη μετανάστευση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλο στοίχημα παραμένει και η προσέλκυση των ξένων επενδυτών –καθώς μια σειρά υπουργών έχει εκδηλωθεί ανοικτά εναντίον μιας σειράς ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες τώρα θα πρέπει να επαναξιολογηθούν.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υπόθεση της διαφάνειας –χαρακτηριστική είναι η αναβάθμιση του Παναγιώτη Νικολούδη της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Το σημαντικότερο χαρτοφυλάκιο –πέραν του Αμυνας –που επιφυλάχθηκε στους ΑΝΕΛ ήταν εκείνο του Τουρισμού, που κατέχει πλέον η Ελενα Κουντουρά. Πρόκειται για έναν χώρο που γνώρισε πέρυσι την καλύτερη χρονιά, αλλά που αντιμετωπίζει μια σειρά εξωγενών προβλημάτων για τη φετινή τουριστική σεζόν.