Το Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο αναγνώρισε το Σάββατο ότι ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς του, η επιβλητική ταφική μάσκα του βασιλιά Τουταγχαμών, υπέστη ζημιά η οποία αποκαταστάθηκε πρόχειρα με κόλλα. Το Αιγυπτιακό Μουσείο πάντως σημείωσε ότι το κατεστραμμένο σημείο δηλαδή το υπογένειο της μάσκας θα μπορούσε να επανέλθει στην παλιά του αίγλη.

Η «γενειάδα» της χρυσής μάσκας αποσπάστηκε τον περασμένο Αύγουστο, αλλά το Αιγυπτιακό Μουσείο δεν είχε δημοσιοποιήσει τη ζημιά έως ότου εμφανίστηκαν φωτογραφίες διαδίκτυο. Στις φωτογραφίες διακρίνεται μία γραμμή κόλλας γύρω από το υπογένειο της μάσκας του βασιλιά Τουταγχαμών, προκαλώντας εικασίες σχετικά με το μέγεθος της ζημιάς καθώς επίσης πολλά και αναπάντητα ερωτήματα για το αν η Αίγυπτος είναι σε θέση να φροντίσει τα πολύτιμα ιστορικά και αρχαιολογικά αντικείμενα που κατέχει.

Η «γενειάδα» κόπηκε όταν οι εργαζόμενοι στο Μουσείο άλλαζαν τα φώτα στην προθήκη και προφανώς άγγιξαν κατά λάθος τη μάσκα, ανέφερε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Ένας Γερμανός συντηρητής ο Κρίστιαν Έκμαν που κλήθηκε να αξιολογήσει τη ζημιά, δήλωσε σε δημοσιογράφους το Σάββατο ότι η φημολογία για σοβαρότητα της ζημιάς είναι υπερβολική.«Η χρήση των εποξειδικών κολλών δεν είναι η καλύτερη, αλλά είναι μια λύση», είπε σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.«Ωστόσο, το μέτρο αυτό, δυστυχώς, δεν έγινε, ώστε να μπορείτε να δείτε τώρα κάποια απομεινάρια της κόλλας στο μούσι» συμπλήρωσε.

Η ταφική μάσκα του Τουταγχαμών που είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύφθηκε από τους Βρετανούς αρχαιολόγους Χάουαρντ Κάρτερ και Τζορτζ Χέρμπερτ το 1922 και προκάλεσε τσουνάμι ενδιαφέροντος για την αρχαιολογία και την αρχαία Αίγυπτο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από