Ανοιχτό σε μετεκλογική συνεργασία μιας κυβέρνησης που θα έχει προοδευτικό πρόσημο είναι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι μία κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι πλέον μόνη της και εμφανίζεται διατεθειμένος να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό όρους και προϋποθέσεις.

Για τον πρώην πρωθυπουργό θα ήταν καλό η επόμενη κυβέρνηση να αποφασίσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος με αντικείμενο την επικύρωση της συμφωνίας που θα επιτευχθεί με τους δανειστές. Και φυσικά αμέσως μετά να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που δεν θα αφήσουν την κοινωνία στάσιμη ούτε θα ακυρώσουν το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, δηλαδή το έργο της δικής του διακυβέρνησης όπως υπονοεί. Επίσης, συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση για διενέργεια μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος.

ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΝΔ. Ο Γιώργος Παπανδρέου αποκλείει την πιθανότητα της συνεργασίας του Κινήματος με τη ΝΔ του κ. Σαμαρά. Θεωρεί ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε εγκληματικά λάθη και ότι έκανε τόσο άστοχους χειρισμούς υποσχόμενη χωρίς να έχει κάτι χειροπιαστό στα χέρια της την έξοδο από το Μνημόνιο, που οδήγησε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές στα βράχια. Επομένως, για την επόμενη ημέρα στρέφει το βλέμμα του στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο καλεί να εγκαταλείψει τον λαϊκισμό αλλά και να μην επιδιώξει να λειτουργήσει εκδικητικά.

Βεβαίως το ζητούμενο για το Κίνημα και τον Γιώργο Παπανδρέου είναι εάν τελικώς θα κατορθώσουν να κόψουν το νήμα των εκλογών έχοντας πετύχει το πολυπόθητο 3% που εξασφαλίζει την είσοδό τους στη Βουλή. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο Γιώργος Παπανδρέου θα δώσει έστω και ψήφο ανοχής σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αν όχι, θα διατηρήσει το Κίνημα ως πολιτικό φορέα και θα προσπαθήσει να ενδυναμώσει την παρουσία του στα πολιτικά πράγματα.