Η Microsoft ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα Windows 10 θα διατίθενται δωρεάν τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας τους, ως αναβάθμιση των συσκευών που σήμερα τρέχουν Windows 8, Windows 7 και Windows Phone (για smartphones).

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης για την παρουσίαση των Windows 10.

Τα Windows θα αποτελούν στο εξής «υπηρεσία», «την μεγαλύτερη ιντερνετική υπηρεσία», ανακοίνωσε ο Σάτια Ναντέλα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

H παρουσίαση της Microsoft ξεκίνησε δίνοντας έμφαση στον αριθμό των χρηστών που συνέβαλαν στη διαμόρφωση αυτής της έκδοσης των Windows μέσω του προγράμματος Windows Insiders: 1,7 εκατομμύρια χρήστες, 3 εκατομμύρια εγκαταστάσεις Windows 10.

Στη συνέχεια, έγινε εκτενής αναφορά στη διαλειτουργικότητα των Windows 10 σε κάθε λογής συσκευές, συμπεριλαμβανομένων tablet, phablet, smartphone και τα apps που θα τρέχουν παντού, παρέχοντας μια ενιαία εμπειρία με απρόσκοπτη αυτοματοποιημένη προσαρμογή στην εκάστοτε συσκευή.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι έρχονται τα λεγόμενα Universal Windows apps που προορίζονται για τους κατόχους της «ολοκληρωμένης συσκευής ψυχαγωγίας» της Microsoft, στο Xbox One.

Μέχρι τώρα, η Microsoft δεν είχε αναφερθεί στην τιμολόγηση των Windows 10, για τους κατασκευαστές και για τους τελικούς χρήστες. Είχε ήδη όμως κάνει ένα πείραμα με την διάθεση των «Windows 8.1 with Bing» σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος για τους κατασκευαστές tablet με Intel Inside κάτω από 9 ίντσες (10 δολάρια), το οποίο μηδενίζεται υπό την προϋπόθεση ότι οι κατασκευαστές θα ορίσουν ως προεπιλεγμένη την μηχανή αναζήτησης της Microsoft και ως αρχική σελίδα στον browser το MSN. Ισόποση έκπτωση κερδίζουν επίσης και οι κατασκευαστές που κάνουν τις ίδιες ρυθμίσεις σε μεγαλύτερα tablet, μειώνοντας το κόστος των Windows 8.1 στα 15 δολάρια.