Η ώρα έχει πάει δύο μετά τα μεσάνυχτα και ο Νίκος Παππάς σε διπλό παράθυρο συνεχίζει να απαντά ακάθεκτα στις ερωτήσεις δημοσιογράφου τηλεοπτικού σταθμού για τη διαπραγμάτευση, τις συνεργασίες, τον ΕΝΦΙΑ και τις πιθανότητες κυβιστήσεων από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

Επειτα από σχεδόν ένα εικοσάλεπτο ο δημοσιογράφος τον καληνυχτίζει και του εύχεται καλή επιτυχία στη Β’ Αθηνών, εκεί όπου για πρώτη φορά διεκδικεί τον σταυρό των πολιτών ως υποψήφιος βουλευτής. «Την επιτυχία την επιθυμώ πρωτίστως για την παράταξή μου» απαντά εκείνος ζητώντας επίμονα από τον οικοδεσπότη να τον καλέσει στο στούντιο και μετά τις εκλογές για να διαπιστώσει τι απ’ όσα έλεγε ο ίδιος για τον ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζεται ή μη.

Λίγες ώρες αργότερα, από τα χαράματα, δηλαδή, ο διευθυντής του Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα ανεβάζει στο account του στο twitter και στο facebook ανάρτηση με την οποία γνωστοποιεί ότι σε λίγη ώρα θα δώσει συνέντευξη σε μεγάλης ακροαματικότητας ραδιόφωνο. Αυτό επαναλαμβάνεται πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Ομως εκ παραλλήλου ο Νίκος Παππάς τουιτάρει και ποστάρει αρκετά. Οχι ειδικά για τον εαυτό του, όπως άλλοι υποψήφιοι. Κατά κύριο λόγο «μοιράζει» διαδικτυακά δημοσιεύματα κυρίως από τον ξένο Τύπο που αφορίζουν την πιθανότητα Grexit και εμφανίζονται καθησυχαστικά στην προοπτική να επισυμβεί κάποιο πιστωτικό γεγονός εάν και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό προϋποθέτει ότι το εγερτήριο του Νίκου Παππά γίνεται από τα αξημέρωτα. Από τις 6 π.μ. πέφτει πολύ διάβασμα. «Δεν γίνεται να μην έχεις ενημερωθεί» λέει ο ίδιος.

Αν και για πρώτη φορά υποψήφιος –άρα δεν έχει στους καταλόγους του καταγεγραμμένους ψηφοφόρους –δεν κάνει άπειρες περιοδείες ή επισκέψεις σε μαζικούς χώρους, αγορές ή λαϊκές. Είναι και ο κώδικας δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ προς υποψηφίους βουλευτές που λειτουργεί απαγορευτικά και θέτει προσωπικούς περιορισμούς. Δηλαδή, προεκλογικές συγκεντρώσεις ή ατομικές αφίσες και φυλλάδια. Πηγαίνει όπου κανονίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με συνυποψηφίους του. Από τον Ταύρο έως το Περιστέρι και το Χαλάνδρι. Εάν δεν εφαρμόσει ο Παππάς τον κανόνα ποιος θα τον εφαρμόσει;

Αλλωστε εξακολουθεί να ασκεί εκ παραλλήλου τα καθήκοντά του δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Μαραθώνιες συσκέψεις, στρατηγική, αλλαγή της επικοινωνιακής γραμμής (όπου χρειάζεται), παρακολούθηση του αντιπάλου, πολιτικός σχεδιασμός, σχέσεις με ΜΜΕ, τηλεφωνήματα, ραντεβού, όλα ή σχεδόν όλα περνούν και από τα δικά του χέρια. Ωρες ατέλειωτες και μέσα στην Κουμουνδούρου. Είναι οικονομολόγος, θα στοιχημάτιζε όμως κανείς ότι έχει σπουδάσει πολιτική επικοινωνία. Με τους δημοσιογράφους τα πάει μάλλον καλά. Απαντά σταθερά, ψύχραιμα, δείχνει να ξέρει το αντικείμενο. Ώς εδώ καλά.

«Χαοτική η Β’ Αθηνών». Τι γίνεται όμως με τους πολίτες; Πώς εξασφαλίζεται η επαφή; Πώς κατακτιέται η ψήφος; Ο ίδιος πιστεύει ότι «η Β’ Αθηνών πρέπει να σπάσει, είναι χαοτική». Το προπροηγούμενο Σάββατο ο Νίκος Παππάς εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ στα εγκαίνια της νέας τοπικής οργάνωσης Γλυφάδας του κόμματος. Εντάξει. Εκεί έγιναν πολλές χειραψίες και γνωριμίες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και συγκεντρώσεις που διοργανώνουν για τον Ν. Παππά οι πολιτικοί του φίλοι, για να τον βοηθήσουν. Κάπως έτσι βρέθηκε σε συγκέντρωση μετά φαγητού στο Αιγάλεω μαζί με πολλούς αυτοδιοικητικούς. «Το δίκτυο της αυτοδιοίκησης βοηθάει πολύ» σχολιάζει.

Τι τον ρωτούν φίλοι και ψηφοφόροι; Τα πάντα. «Είστε σίγουροι ότι η διαπραγμάτευση θα πάει καλά; Τι θα κάνετε αν κολλήσει και οδηγηθεί σε αδιέξοδο; Θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του; Εγγυάται την παραμονή της χώρας στο ευρώ; Να πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ; Θα έχετε αυτοδυναμία;».

Ο Νίκος Παππάς καθησυχάζει: «Η δύναμη του λαού στις 25 Ιανουαρίου θα είναι το μεγάλο μας όπλο για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές» λέει. Και προσθέτει: «Είναι δέσμευσή μας ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν θα εισπραχθεί. Οσο για την αυτοδυναμία; Κάντε υπομονή. Λίγες ώρες απομένουν».

Τα μήλα, ο Αρης και οι εικόνες

Στο γραφείο του περιμένουν υπομονετικά καθημερινά δύο κόκκινα μήλα για να καταναλωθούν σε στιγμές εξάντλησης και απομόνωσης. Ισως και περισυλλογής, παρέα με τον Αρη Βελουχιώτη που δεσπόζει ως τεράστιο κάδρο στον τοίχο. Τα εικονίσματα παραμένουν στη θέση τους.

«Η αξιοπρέπεια δεν έχει χρώμα»

Τι συμπεραίνει από την επαφή του με τους πολίτες της Β’ Αθηνών: «Ανθρωποι που ακουμπούσαν τις προσδοκίες τους στη συντηρητική παράταξη χειραφετούνται, κάνουν το βήμα, συζητούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και αντιλαμβάνονται ότι μία φέτα ψωμί και η αξιοπρέπεια δεν έχουν χρώμα».