«Η κρίσιμη και χρήσιμη ψήφος, η θετική και η αποτελεσματική ψήφος είναι εδώ, γιατί έχουμε αποδείξει την ευθύνη και την αντοχή μας στα δύσκολα, για τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας».

«Είμαστε ο τρίτος δυναμικός πόλος, μια δύναμη ενότητας, μια εγγύηση συνεργασίας, με ιστορική, δημοκρατική προοδευτική αναφορά», τονίζεται σε άτυπη ενημέρωση της Χαρ. Τρικούπη με την οποία διατυπώνονται οι «αλήθειες, οι προτάσεις και οι δεσμεύσεις» του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη.

Ειδικότερα, ασκείται κριτική ότι «η ακραία πόλωση και τα πλαστά διλήμματα με την κινδυνολογία, τον φόβο και το νεοσυντηρητισμό της Ν.Δ., με τις ανέξοδες υποσχέσεις και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, παρατείνουν τα αδιέξοδα και βαθαίνουν την κρίση», και πως αυτά «ωφελούν μόνο τη Χρυσή Αυγή».

«Η ψήφος στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται, «είναι χαμένη και άγονη ψήφος και είναι άρνηση των συναινέσεων», καθώς «οι μονομάχοι του Δικομματισμού διχάζουν και δεν συνεργάζονται, δεν ενώνουν», ενώ, αντίθετα, «οι Έλληνες απαιτούν συναινέσεις και συνεργασίες κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εναλλακτικές Δημοκρατικές – Προοδευτικές Λύσεις με σωτήριες προγραμματικές δεσμεύσεις για την Ελλάδα».

Το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική παράταξη δηλώνει ότι «είναι εδώ», «με αυτόνομη στρατηγική, με εγγυητικό ρυθμιστικό ρόλο, χωρίς εξαρτήσεις, αποκλεισμούς και μονομέρειες».

Αναφέρεται ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ έβαλε κόκκινες γραμμές στις «εμμονές και τις προκλήσεις» της Δεξιάς και βάζει κόκκινες γραμμές στους «δογματισμούς και τις ψευδαισθήσεις» της Αριστεράς.

Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει τη σημασία που έχουν σε αυτή την κρίσιμη στιγμή τα «ναι» και τα «όχι» του, «γιατί εγγυώνται μια σίγουρη πορεία της Ελλάδας και των Ελλήνων μέσα στην Ευρώπη και μέσα στο Ευρώ».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι λέει «όχι»: στη συνεχιζόμενη λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό, στη συρρίκνωση των εισοδημάτων και τις κοινωνικές ανισότητες, στις ανέξοδες και χωρίς αντίκρυσμα υποσχέσεις, στις μονομερείς αποφάσεις και στο GREXIT, στην περιπέτεια της απομόνωσης της Ελλάδας, στην ακύρωση των θυσιών του Ελληνικού Λαού.

Αντίθετα, λέει «ναι» στη σταδιακή ενίσχυση των εισοδημάτων για κάθε οικογένεια, στην ιεραρχημένη αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων, στη δίκαιη μείωση της φορολογίας στην ενίσχυση της απασχόλησης και του Κοινωνικού Κράτους.

Επίσης, σε μια ουσιαστική και ισχυρή διαπραγμάτευση με την Ευρώπη και τους Δανειστές, για να μειωθεί δραστικά το Δημόσιο Χρέος και να γίνει βιώσιμο εκτός από διαχειρίσιμο, για να δοθεί ώθηση σε μια οικονομία παραγωγική και μια κοινωνία δημιουργική.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι από το 2012 λέει «ναι» σε μια Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης με ολοκληρωμένο και ιεραρχημένο Ελληνικό Σχέδιο δράσης, καθώς επίσης και «με συνευθύνη όλων των δυνάμεων που πιστεύουν σε μια ενεργή, ισότιμη και αποτελεσματική συμμετοχή της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη».

«Εμείς είμαστε εγγυητές για το Εθνικό σχέδιο εξόδου από τα Μνημόνια και την κρίση, για τα δικαιώματα των Εργαζομένων, για την ανασύνταξη της μεσαίας τάξης, για μια κοινωνία με συνοχή, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη», τονίζεται, ενώ επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι είναι καθοριστική και αδιαμφισβήτητη η συμβολή του ΠΑΣΟΚ για τα διαχρονικά θετικά κεκτημένα της Μεταπολίτευσης και ότι μέσα από ειλικρινή κριτική και αυτοκριτική έχει αναλάβει τις ευθύνες του για τα λάθη του.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι σήμερα στις πιο αντίξοες συνθήκες το ΠΑΣΟΚ δίνει την πιο κρίσιμη μάχη για την ιστορία, την ύπαρξη και την προοπτική του και πως «κάθε αποχώρηση και κάθε διάσπαση ήταν πάντα και είναι για πάντα μεγάλο λάθος, γιατί κάθε χαμένη ψήφος δυναμώνει τους αρνητές και τους αντιπάλους μας».

Συμπληρώνεται δε ότι και τώρα και πάντα, ανεξάρτητα από τις διαφορές και τις διαφωνίες «η πρόκληση και η πρόσκληση για μια νέα δυναμική αρχή είναι επίκαιρη και αφορά τους πάντες» και «οι εκκλήσεις μας για ενότητα, έχουν συνέχεια, συνέπεια και αλήθεια».

Απευθύνοντας κάλεσμα σε όλα τα στελέχη, τα μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους του κόμματος, σημειώνεται ότι «χωράνε όλοι στη μεγάλη και ανοικτή αγκαλιά του συλλογικού ΠΑΣΟΚ», ότι «θέλουμε να είμαστε και πάντα και μαζί» και πως «μας ενώνουν οι κοινοί αγώνες και η προοπτική του Κινήματος μας, οι μεγάλες κοινές προσπάθειες και κατακτήσεις της παράταξής μας».