Οι ανήλικοι στις Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνουν τόση πολλή πίτσα, που κάποιοι επιστήμονες θέλουν να την κατατάξουν στην κατηγορία ανθυγιεινών τροφίμων, στην οποία βρίσκονται ήδη τα φαστ φουντ και τα ποτά και αναψυκτικά με ζάχαρη.

Σε νέα μελέτη που έγινε, ερευνητές διαπίστωσαν πώς η πίτσα στη διατροφή των παιδιών είναι βασική πηγή πολλών θερμίδων, κορεσμένων λιπαρών και αλατιού.

Οι ίδιοι συμβουλεύουν ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να τρώνε περισσότερα από δύο κομμάτια πίτσας για γεύμα και θα πρέπει πάντα να τα συνοδεύουν με σαλάτα και όχι με πατάτες ή αναψυκτικό.

«Οι γονείς θα πρέπει να αποτρέπουν την κατανάλωση πίτσας ως σνακ, διότι έτσι έχει περάσει και εδραιωθεί πλέον στη συνείδηση των παιδιών. Αυτό σημαίνει ότι αγοράζουν ένα κομμάτι για να κόψουν την όρεξή τους, αντί να φάνε ένα φρούτο», εξηγεί η υπεύθυνη της μελέτης Λίζα Πάουελ, διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου του Ιλινόι.

Μήλο της έριδος η πίτσα.Η πίτσα έχει γίνει αντικείμενο ερευνών στις ΗΠΑ, καθώς η κατανάλωσή της από τους ανήλικους είναι υπερβολικά συχνή. Μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα παιδιά καταναλώνουν περισσότερη πίτσα από ότι οι ενήλικες, και μαζί με τα μπισκότα αποτελούν μία από τις βασικές πηγές πρόσληψης ζάχαρης. Τα παιδιά καταναλώνουν κατά μέσο όρο 136 θερμίδες κάθε ημέρα σε πίτσα, σύμφωνα πάντα με επιστημονικά δεδομένα.

Οι ερευνητές προτείνουν στους παιδιάτρους και τους διατροφολόγους να ενημερώνουν τους γονείς και να τους συμβουλεύουν πώς θα αποφύγουν τα παιδιά τους να λατρέψουν την πίτσα, ή τουλάχιστον να γνωρίζουν τί τρώνε ώστε να μπορούν να το ελέγξουν.