Ο αρχηγός της σιιτικής αντιπολίτευσης στο Μπαχρέιν, ο σεΐχης Άλι Σαλμάν, θα δικασθεί για απόπειρα «ανατροπής του καθεστώτος δια της βίας, των απειλών και παράνομων μέσων», ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο γενικός εισαγγελέας του βασιλείου Νάγεφ Γιούσεφ Μαχμούντ.

Ο σεΐχης Άλι Σαλμάν, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση από την 28η Δεκεμβρίου, θα παραμείνει στη φυλακή έως την έναρξη της δίκης του την 28η Ιανουαρίου, προσθέτει ο εισαγγελέας στην ανακοίνωσή του.

Μεταξύ των κατηγοριών που απαγγέλθηκαν σε βάρος του σεΐχη Σαλμάν περιλαμβάνονται «η υποκίνηση σε ανυπακοή και η εξώθηση στο μίσος εναντίον ενός μέρους του πληθυσμού, κάτι που ως εκ φύσεως συνιστά διατάραξη της δημόσιας τάξης», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο εισαγγελέας δήλωσε πως οι κατηγορίες αυτές απαγγέλθηκαν σε βάρος του αρχηγού της σιιτικής αντιπολίτευσης έπειτα από μια εμπεριστατωμένη έρευνα των υπηρεσιών του.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως ο σεΐχης Άλι Σαλμάν είχε στη διάρκεια της διαδικασίας όλες τις νομικές εγγυήσεις, όπως την αρωγή μιας ομάδας δικηγόρων και επισκέψεις από τους οικείους του.

Η σύλληψη του σεΐχη Σαλμάν προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις της σιιτικής κοινότητας στο Μπαχρέιν, η οποία αποτελεί την πλειονότητα σ’ αυτό το μικρό βασίλειο του Κόλπου που κυβερνάται από μια σουνιτική δυναστεία.