To 4o Πανελλήνιο Masterclass Διεύθυνσης Ορχήστρας και Χορωδίας για νέους Έλληνες μαέστρους, διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου και τη Χορωδία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 23 έως 28 Μαρτίου 2015 και θα αποτελείται από τρία τμήματα: τμήμα διεύθυνσης ορχήστρας υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου, τμήμα χορωδίας και τμήμα αρχαρίων, στα οποία θα διδάξει η μαέστρος και μουσικολόγος Αθανασία Κυριακίδου.
Επίσημος προσκεκλημένος μαέστρος και ομιλητής θα είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Στέφανος Τσιαλής.
Τα ενεργά μέλη του σεμιναρίου έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο σε ένα από τα τρία τμήματα, ενώ για κανένα τμήμα δεν υπάρχει όριο ηλικίας.
Στο σεμινάριο δεν υπάρχουν δίδακτρα και γι’ αυτό μπορούν να πάρουν μέρος τόσο ενεργά μέλη που θα είναι μαθητές όσο και ακροατές που απλά θα παρακολουθούν τα δρώμενα. Οι οκτώ καλύτεροι σπουδαστές από το τμήμα διεύθυνσης ορχήστρας και δύο σπουδαστές από το τμήμα διεύθυνσης χορωδίας, θα διευθύνουν στην τελική συναυλία.

Η επιλογή τους θα γίνει κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και των προβών, κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας των μελών της ορχήστρας.

Τα ενεργά μέλη του σεμιναρίου οφείλουν να προετοιμάσουν συγκεκριμένα έργα ανάλογα με το τμήμα που θα επιλέξουν, τα οποία θα εκτελέσουν ενώπιον της ορχήστρας.

Στο τμήμα διεύθυνσης ορχήστρας, οι σπουδαστές πρέπει να ετοιμάσουν τα έργα «Gloria RV589» του Βιβάλντι (τουλάχιστον έξι μέρη ο καθένας), «Σερενάτα για έγχορδα» του Τσαϊκόφσκι και «Adagio για έγχορδα» του Μπάρμπερ.

Στο τμήμα διεύθυνσης χορωδίας, αντίστοιχα, τα έργα είναι τα «Gloria RV589» του Βιβάλντι (τουλάχιστον έξι μέρη ο καθένας) και «Ave Verum Corpus» του Μότσαρτ.

Στο τμήμα των αρχαρίων, να προετοιμαστούν τα έργα «Ave Verum Corpus» του Μότσαρτ και από τις δημιουργίες του Μπετόβεν, τις αργές εισαγωγές των πρώτων μερών από τις Συμφωνίες αρ. 1, 2, 4 και 7 (για το τμήμα αυτό δεν απαιτείται υποχρεωτικά η ικανότητα διεύθυνσης των έργων από τους σπουδαστές παρά μόνο η μελέτη της παρτιτούρας)

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν e-mail μέχρι τις 6 Μαρτίου στη διεύθυνση conductingmasterclass@hotmail.com αναγράφοντας ονοματεπώνυμο και ημερομηνία γέννησης, τηλέφωνο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, βιογραφικό, το τμήμα που θα παρακολουθήσουν και αν θα είναι ενεργά μέλη ή ακροατές και διαδυκτιακό link από πρόβα ή συναυλία που διευθύνουν (προαιρετικό).

Η λίστα των μελών και το πλήρες πρόγραμμα του σεμιναρίου θα ανακοινωθούν στις 9 Μαρτίου.

Η τελική συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα «Μηχανουργείο») το Σάββατο 28 Μαρτίου, στις 8.30μ.μ. και θα είναι ανοιχτή στο κοινό, όπως και όλα τα μαθήματα και οι πρόβες.