Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Ασίφ Χασάν, δέχθηκε πυρά την ώρα που κάλυπτε διαδήλωση εναντίον του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo έξω από το γαλλικό προξενείο και νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

Ο Ασίφ Χασάν υποβλήθηκε σε επέμβαση και φαίνεται να έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Ο φωτογράφος δεν φαίνεται να έγινε εσκεμμένα στόχος. Αστυνομικοί και αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι διαδηλωτές από το θρησκευτικό κόμμα Τζαμάατ-ε-Ισλάμι πυροβολούσαν τους αστυνομικούς και ότι ο Χασάν τραυματίστηκε από τα διασταυρωμένα πυρά.

Περίπου 200 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο τέλος διαδήλωσης που πραγματοποίησαν κατά της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας.

Σύμφωνα με φωτογράφο του Reuters, ορισμένοι από τους διαδηλωτές έφεραν όπλα και άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες έκαναν χρήση προειδοποιητικών πυρών, αντλιών νερού και δακρυγόνων για να εμποδίσουν την προέλαση του πλήθους προς το προξενείο.

Το κόμμα Τζαμάατ-ε-Ισλάμι αρνήθηκε την ευθύνη και κατηγόρησε την αστυνομία.

«Η αστυνομία ευθύνεται για τους τραυματίες στη διάρκεια της διαμαρτυρίας, ανάμεσά τους και για τον Ασίφ Χασάν» δήλωσε ο επικεφαλής του Τζαμάατ-ε-Ισλάμι.

«Η σφαίρα χτύπησε τον πνεύμονά του» δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται ο φωτογράφος. Ο ίδιος τόνισε ότι ο Χασάν έχει μιλήσει με τους συναδέλφους του.

Μετά τις συγκρούσεις, οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους φοιτητές πανεπιστημίου της πόλης, υποχώρησαν σε γειτονική περιοχή αλλά αρνήθηκαν να αποχωρήσουν, κι ενώ η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση στο προξενείο.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά την έκδοση του τεύχους των επιζώντων, στον απόηχο της επίθεσης τζιχαντιστών στις 7 Ιανουαρίου στην έδρα της εβδομαδιαίας εφημερίδας στο Παρίσι.

Τα μεγάλα ισλαμικά κόμματα της χώρας είχαν καλέσει την Παρασκευή σε διαδηλώσεις για να καταγγείλουν τη δημοσίευση νέου σκίτσου του προφήτη Μωάμεθ στο πρωτοσέλιδο της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναουάζ Σαρίφ και το Κοινοβούλιο καταδίκασαν με ψήφισμα τη δημοσίευση των σκίτσων.

«Τα μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν αυτά τα σκίτσα θα πρέπει να απαγορευθούν, όλα τα αντίγραφα να κατασχεθούν και καούν» δήλωσε ο υπουργός Θρησκευμάτων Σαρντάρ Γιουσάφ. «Οι χώρες της Δύσης και η κοινωνία των πολιτών τους θα πρέπει να προσδιορίσουν τα στοιχεία που υποκινούν συνωμοσία στο όνομα της ελευθερίας του Τύπου… και θέλουν να προκαλέσουν μια σύγκρουση πολιτισμών παίζοντας με τα αισθήματα των μουσουλμάνων» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Σαάντ Ραφίκ.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στο Ισλαμαμπάντ, τη Λαχόρη, την Πεσαβάρ και τη Μουλτάν στο κεντρικό Πακιστάν, όπου διαδηλωτές έκαψαν γαλλικές σημαίες.