Ο ρώσος πρόεδρος δεν θα παρευρεθεί, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε εκπρόσωπός του στο Interfax, στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα στο Αουσβιτς, καθώς «δεν έλαβε επίσημη πρόσκληση» από την πολωνική κυβέρνηση. Οι σχέσεις Βαρσοβίας και Μόσχας βρίσκονται στο ναδίρ εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανίας.

«Δεν υπάρχει τέτοιο ταξίδι στο πρόγραμμα του ρώσου προέδρου» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχετικά με τις εκδηλώσεις στο τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Πολωνία δεν έστειλε επίσημη πρόσκληση στον Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Μόσχα αντιλαμβάνεται πως σε τέτοιες περιπτώσεις δεν αποστέλλεται συνήθως πρόσκληση, αλλά ο ρώσος πρόεδρος δεν έλαβε ούτε προσωπική πρόσκληση.

Νωρίτερα, πηγές που είχε επικαλεστεί το βρετανικό πρακτορείο ανέφεραν πως η Πολωνία δεν είχε στείλει πρόσκληση εξαιτίας των «διπλωματικών επιπλοκών» με φόντο την Ουκρανία.

Εφέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ημέρα που ο Κόκκινος Στρατός και συγκεκριμένα η 60η Στρατιά υπό τον συνταγματάρχηΠάβελ Κουρότσκιν, απελευθέρωσε το Αουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου 1945.