«Η ευτυχία τού να είσαι Γάλλος». Ηταν ο τίτλος του άρθρου που υπέγραψε ο Ζαν Ντανιέλ, ο ιδρυτής του «Nouvel Observateur», στον απόηχο των μεγαλειωδών διαδηλώσεων που έζησε την Κυριακή η Γαλλία με τη συμμετοχή τεσσάρων εκατομμυρίων πολιτών: «Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε μιλήσει τόσο για κατάρρευση της Γαλλίας όσο τις τελευταίες εβδομάδες. Και ξαφνικά, αυτή η τόσο απαξιωμένη χώρα πέφτει πάνω στο θαύμα της ενότητας». Η Γαλλία κοιμήθηκε την Κυριακή μεθυσμένη από αυτό το «θαύμα». Ξύπνησε όμως χθες υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει και τη σκληρή πραγματικότητα. Διότι «η απειλή είναι ακόμη παρούσα» και «το πιθανότερο είναι να παραμένουν ασύλληπτοι συνεργοί» των τριών τζιχαντιστών που δολοφόνησαν 17 ανθρώπους στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα.

Οπως ανακοίνωσαν χθες ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και ο υπουργός Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, το σχέδιο Vigipirate, το σύστημα εθνικής ασφάλειας της Γαλλίας, παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού και ο αριθμός των ανεπτυγμένων στους γαλλικούς δρόμους στρατιωτών θα φθάσει «σε πρωτοφανές επίπεδο»: επιπλέον 10.000 στρατιώτες αναλαμβάνουν να περιφρουρήσουν ευαίσθητα σημεία και να ενισχύσουν τις περιπολίες. Αλλοι 4.700 αστυνομικοί τοποθετούνται στα 717 εβραϊκά σχολεία και στους τόπους λατρείας, συνεπικουρώντας τους 4.100 χωροφύλακες που ήδη βρίσκονταν εκεί. Η εβραϊκή κοινότητα έχασε τέσσερα μέλη της κατά την ομηρεία της περασμένης Παρασκευής σε παντοπωλείο κοσέρ του Παρισιού. «Συναγωγές, εβραϊκά σχολεία αλλά και τεμένη θα προστατευθούν» δήλωσε ο Βαλς. Από την επίθεση των αδελφών Κουασί στα γραφεία του «Charlie Hebdo» μέχρι και χθες είχαν καταγραφεί στη Γαλλία 21 αντιμουσουλμανικές ενέργειες και ακόμη 33 απειλές.

Ο Βαλς προανήγγειλε και άλλα μέτρα. Δήλωσε ότι επιθυμεί τη «βελτίωση» του συστήματος τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και τη γενίκευση της πειραματικής σήμερα απομόνωσης των κρατουμένων ισλαμιστών στις φυλακές –εκεί όπου γνωρίστηκαν, το 2005, ο Σερίφ Κουασί με τον Αμεντί Κουλιμπαλί, τον δράστη της ομηρείας στο εβραϊκό παντοπωλείο. Προανήγγειλε επίσης τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία θα αναλάβει να διερευνήσει τα σφάλματα και τις παραλείψεις των μυστικών υπηρεσιών –διότι οι αδελφοί Κουασί ήταν γνωστοί από χρόνια στη γαλλική αντιτρομοκρατία και όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων ο Σαΐντ Κουασί είχε εκπαιδευτεί το 2009 από την Αλ Κάιντα στην Υεμένη ενώ ο Κουλιμπαλί, που υποστήριξε πως έδρασε στο όνομα του ISIS, προσπαθούσε το 2010 να στρατολογήσει τζιχαντιστές έξω από γαλλικά τεμένη. Ο γάλλος πρωθυπουργός απηύθυνε ταυτόχρονα έκκληση να «κρατηθεί ζωντανό το πνεύμα της 11ης Ιανουαρίου», των μεγαλειωδών διαδηλώσεων εναντίον της τρομοκρατίας, υπέρ της ελευθερίας, «ειδικά στα σχολεία» –διότι αρκετοί εκπαιδευτικοί σε μπανλιέ ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες περιστατικά μαθητών που δεν συμμερίζονταν καθόλου το σύνθημα «Je suis Charlie». Ζήτησε επίσης καλύτερη επιτήρηση του Ιντερνετ ώστε να «μην μπορούν να υπάρχουν πια αυτές οι τρομακτικές λέξεις μίσους».

Η Γαλλία δεν θα ήταν όμως Γαλλία αν δεν είχε φουντώσει ήδη μια συζήτηση για την ανάγκη επαγρύπνησης, ώστε να μην υπάρξει περιστολή των ελευθεριών στο όνομα της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας. «Μετά τη συναισθηματική φόρτιση, ο κίνδυνος μιας πλειοδοσίας» ήταν χθες ο τίτλος ανάλυσης στη «Liberation». «Ο πειρασμός ενός Patriot Act α λα γαλλικά» τιτλοφορούνταν άλλη ανάλυση στη «Monde» –αναφορά στον αντιτρομοκρατικό νόμο που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ ενάμιση μήνα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ποδοπατώντας τις πολιτικές ελευθερίες. Την περασμένη Παρασκευή, όσο εξελισσόταν ακόμα το τριήμερο του τρόμου στο Παρίσι, ο Βαλς είχε μιλήσει για την ανάγκη να ενισχυθεί το νομοθετικό οπλοστάσιο ασφάλειας. Πλέον εμφανίζεται πολύ πιο προσεκτικός, μιλά για την ανάγκη μιας «έκτακτης απάντησης» που θα βασιστεί όμως «στη συζήτηση, στην εθνική ομόνοια, στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο».