Ο γάλλος συγγραφέας Μισέλ Ουελμπέκ διέκοψε την προώθηση του νέου του βιβλίου «Soumission», για το οποίο αντιμετωπίζει επικρίσεις για ισλαμοφοβία, μετά τον θάνατο του φίλου του οικονομολόγου Μπερνάρ Μαρίς στην επίθεση στο Charlie Hebdo, ανακοίνωσε ο ατζέντης του Φρανσουά Σαμιουελσον.

«Εχει συγκλονισθεί από τον θάνατο του φίλου του Μπερνάρ Μαρίς», δήλωσε ο Φρανσουά Σαμιουελσον στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Μπερνάρ Μαρίς, γνωστός οικονομολόγος και μέτοχος του Charlie Hebdo έτρεφε βαθύ θαυμασμό για τον Μισέλ Ουελμπέκ, τον οποίο θεωρούσε λαμπρό αναλυτή του φιλελευθερισμού, σε σημείο ώστε να του έχει αφιερώσει το βιβλίο του, «Ουελμπέκ οικονομολόγος» (Houellebecq economiste), που εκδόθηκε τον περασμένο χρόνο.

Η πρώτη σελίδα του φύλλου του Charlie Hebdo που κυκλοφόρησε την ημέρα της επίθεσης την Τετάρτη φιλοξενεί σκίτσο του Μισέλ Ουελμπέκ και πολλές σελίδες είναι αφιερωμένες στο νέο του βιβλίο, στο οποίο ο συγγραφέας φαντάζεται μία Γαλλία που κυβερνάται από ένα μουσουλμανικό κόμμα το 2022.

Το μυθιστόρημα, που χαρακτηρίσθηκε από «εξαιρετικό» έως «ανεύθυνο», έχει προκαλέσει θύελλα σχολίων και κατηγορίες για τροφοδότηση της ισλαμοφοβίας και της αύξησης της δύναμης του Εθνικού Μετώπου.

Ο γάλλος συγγραφέας, πολύ συνηθισμένος στην πολεμική που έχει συνοδεύσει την έκδοση κάθε ενός από τα βιβλία του, ήταν παντού παρών στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αυτήν την εβδομάδα για την προώθηση του βιβλίου «Soumission».

Ο Μισέλ Ουελμπέκ, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στην Ιρλανδία μετά την επιτυχία του βιβλίου του «Les Particules elementaires» (Τα στοιχειώδη Σωματίδια, 1998), ζει πλέον στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον Φρανσουά Σαμιουελσον, δεν διαθέτει αστυνομική προστασία.