Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ συναντάται την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επιδιώκει την υποστήριξη του Βερολίνου στη θέσπιση κανόνων για τον περιορισμό της μετανάστευσης εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Κάμερον σκοπεύει να θέσει το θέμα της μετανάστευσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει στο Λονδίνο με τη Μέρκελ. Με το μεταναστευτικό να προκαλεί ανησυχίες σε μεγάλο ποσοστό των βρετανών ψηφοφόρων, ο Κάμερον επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί τους δεσμούς της χώρας του με την ΕΕ πριν από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί το 2017 - εφόσον επανεκλεγούν οι Τόρις - σχετικά με το εάν η Βρετανία παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Οταν η Μέρκελ επισκέφτηκε πέρυσι το Λονδίνο, υπήρχε επίσης η προσδοκία ότι θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του βρετανού πρωθυπουργού σχετικά με αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ. Δεν το έκανε τότε (η Μέρκελ) και σίγουρα δεν θα το κάνει τώρα», είπε ο Γκούντερ Κριχμπάουμ, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής.

Εν όψει των εκλογών στη Βρετανία που θα διεξαχθούν τον Μάιο και της πτώσης στη δημοτικότητα του κόμματός του, ο Κάμερον έχει κάνει το θέμα της μετανάστευσης ως κεντρικό άξονα προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη περισσότερων ψηφοφόρων. Το ευρωσκεπτιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) και ορισμένοι Συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι οι Βρετανοί φοβούνται πως εργαζόμενοι από λιγότερο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης υποβαθμίζουν τους μισθούς, ενώ άλλοι έρχονται στη χώρα με σκοπό να λαμβάνουν κοινωνικές παροχές μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές στην πατρίδα τους.

Η στήριξη σε αυτό το θέμα από την πλευρά της Μέρκελ είναι ζωτικής σημασίας εάν ο Κάμερον ελπίζει πως η ΕΕ θα συμφωνήσει με τις προτάσεις του. Ο Κριχμπάουμ δήλωσε ότι ο Βρετανός ηγέτης θα πρέπει να σταθεί αντιμέτωπος με τους ευρωσκεπτικιστές.

«Ο Κάμερον έχει περιέλθει σε μια δύσκολη κατάσταση και βρίσκεται υπό τρομερή πίεση στο εσωτερικό του κόμματός του. Ωστόσο ο ίδιος έβαλε τον εαυτό του σε αυτή την κατάσταση», είπε ο ίδιος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από