Συναγερμό σε μεγάλα ονόματα όπως η Chevron, η BP και η Texacco αλλά και ανησυχία στην Ελλάδα προκαλεί η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, αφού καθιστά ασύμφορη τη δραστηριότητα της εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Η κατάσταση δοκιμάζει σοβαρά τις αντοχές του μοναδικού ελληνικού κοιτάσματος, αυτού στο Πρίνο, καθώς με τρέχουσα ημερήσια παραγωγή μόλις 2.000 βαρελιών και τιμή πετρελαίου κάτω από 50 δολάρια – 47,9 δολ. χθες στις ΗΠΑ για την ποικιλία West Texas- η δραστηριότητα είναι σχεδόν ζημιογόνος.

Με το πετρέλαιο σε τόσο χαμηλά επίπεδα, ο μόνος τρόπος να παραμείνει βιώσιμη η επένδυση στη Καβάλα, είναι να αυξηθεί και μάλιστα γρήγορα η παραγωγή.

Και ο μοναδικός τρόπος για να γίνει αυτό, και να φτάσει σύμφωνα με το στόχο στα 5.000 βαρέλια ημερησίως, είναι μέσω του νέου κοιτάσματος «Ε», που θεωρείται το πλέον πλούσιο από τα τρία στον Κόλπο της Καβάλας. Διότι το «Ε» διαθέτει τα μεγαλύτερα βεβαιωμένα αποθέματα της περιοχής, δηλαδή 15 εκατ. βαρέλια, έναντι 12 εκατ. του «Πρίνου» και μόλις 3 εκατ. του «Β. Πρίνου».

Γι’ αυτό, και η ελληνική εταιρεία Energean Oil που εκμεταλλεύεται το Πρίνο, θεωρεί πιο επιτακτική παρά ποτέ την ανάγκη να επισπεύσει το νέο της πρόγραμμα 15 γεωτρήσεων για τη διετία 2015-2016.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων η πρώτη γεωτρήση θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Το καινούριο της γεωτρύπανο, το “Energean Force” (πρώην “Glen Εsk”), έφτασε από τη Γκάνα στο Πέραμα τον Οκτώβριο όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα για τις απαραίτητες μετασκευές. Εκτός απροόπτου, αναμένεται να καταφτάσει στον Κόλπο της Καβάλας μέσα στον Ιανουάριο ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στα πλάνα ωστόσο της Energean υπάρχει μια σημαντική αναπροσαρμογή. Σύμφωνα με τη στρατηγική του περασμένου Ιουλίου, το πρόγραμμα θα ξεκινούσε τον Μάρτιο του 2015 με επτά γεωτρήσεις στον «Πρίνο», για να ακολουθήσει το 2016 1 γεώτρηση στο «Β.Πρίνο», και να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς με άλλες 7 γεωτρήσεις στο «Ε».

Ο στόχος των 5.000 βαρελιών

Αλλά πριν από έξι μήνες όταν και καταρτίσθηκε η στρατηγική αυτή, οι τιμές του πετρελαίου κινούνταν στα 100 δολάρια το βαρέλι, και οι ανά τον κόσμο πετρελαϊκές κατάρτιζαν φιλόδοξα σχέδια για νέες έρευνες ακόμη και σε μεγάλα βάθη.

Δεδομένων των ανατροπών που προκαλεί η πρωτόγνωρη βουτιά του πετρελαίου, αλλά και του ότι το «Ε» είναι το πιο πλούσιο από τα τρία κοιτάσματα, πρόσφατα η Energean αναπροσάρμοσε το πρόγραμμά της: Ξεκινά κανονικά φέτος γεωτρήσεις από τον «Πρίνο», και ακολουθούν στις αρχές του 2016 αυτές στο «Ε» (εφόσον ως τότε έχουν ληφθεί οι σχετικές περιβαλλοντικές άδειες), για να μείνει για το τέλος εκείνη στο «Β.Πρίνο».

Μέσω των κινήσεων αυτών, ο στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγή στα 5.000 βαρέλια την ημέρα, κάτι που αν επιτευχθεί, τότε η επένδυση θα μπορεί να “αντέξει” ακόμη και αν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν στα 30 δολάρια το βαρέλι. Διότι όσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή πετρελαίου, τόσο υψηλότερα είναι και τα έσοδα, άρα και οι αντοχές στην υποχώρηση των τιμών. Σημειωτέον εδώ ότι υπάρχει και σενάριο για ημερήσια παραγωγή 10.000 βαρελιών.

Κόντρα λοιπόν στο ρεύμα, που θέλει τις μεγάλες πετρελαικές εταιρείες να ψαλιδίζουν επενδυτικά σχέδια πολλών δισ. δολαρίων (επενδύσεις 170 δισ. δολαρίων εκτιμά ο οίκος MacKenzie ότι θα ακυρωθούν το 2015), η Energean προχωρά κανονικά τις νέες της γεωτρήσεις με στόχο να εξορύξει μέσα στη διετία 2015-2016 και τα 30 εκατ. βαρέλια των βεβαιωμένων αποθεμάτων που υπάρχουν στη Καβάλα. Θεωρείται ο μοναδικός τρόπος για να κάνει την επένδυση βιώσιμη.

Ανατροπές

Πάντως οι επιπτώσεις από τη κατάρρευση στη τιμή του πετρελαίου φαίνονται ήδη στην ελληνική αγορά. Προ μερικών εβδομάδων η Energean, μετά από την εξαγορά του μεριδίου της καναδικής Petra, «βρίσκεται» με ποσοστό 100% στα Ιωάννινα. Οι Καναδοί που συμμετείχαν στη κοινοπραξία με ποσοστό 20% πούλησαν στην ελληνική εταιρεία το μερίδιό τους. Είχε προηγηθεί η εξαγορά τους από την Mitra Energy Ltd που συνεπάγεται την επίκεντρωσή τους στη ΝΑ Ασία, διότι μέσα σε ένα τόσο δυσμενές για έρευνες πετρελαίου περιβάλλον, δεν προτίθενται να αναλάβουν ρίσκο στην Ελλάδα.

Οσο για το μέτωπο της Δ.Ελλάδας, η Energean βρίσκεται την στιγμή αυτή σε φάση συγκέντρωσης και επεξεργασίας παλαιότερων σεισμικών δεδομένων, 2ης γενιάς για τα Ιωάννινα, και 3ης γενιάς για το Κατάκολο.

Το θέμα ωστόσο είναι τι θα συμβεί με τους επόμενους διαγωνισμούς (χερσαίος σε Αρτα, Πρέβεζα, ΒΔ Πελοπόννησο το Φεβρουάριο και θαλάσσιος σε Ιόνιο-Κρήτη το Μάιο), όπου τα πάντα θα εξαρτηθούν από την περαιτέρω πορεία της τιμής του πετρελαίου.

Πλέον, με τιμές στα 50 δολάρια κανείς δεν βλέπει ευκαιρίες στα βαθιά νερά, σαν αυτά του Ιονίου και της Κρήτης, όπως λένε στελέχη με εμπειρία στο χώρο.