Στο Μπρίντιζι βρίσκεται το πλοίο Νorman Atlantic, μετά από μια δύσκολη ρυμούλκηση εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Η είσοδος του πλοίου στο λιμάνι καθυστέρησε διότι έπρεπε να εξακριβωθεί αρχικά αν η πυρκαγιά στο γκαράζ έχει σβήσει εντελώς, καθώς και αν υπάρχουν θύματα στο αμπάρι, είτε μετανάστες είτε οδηγοί, οι οποίοι μπορεί να είχαν κοιμηθεί μέσα στα οχήματά τους.

Το πλοίο, πάντως, τελεί ήδη υπό κατάσχεση από την ιταλική δικαιοσύνη και ο εισαγγελέας του Μπάρι αναμένεται να ανέβει o ίδιος στο Νοrman Atlantic για να διαπιστώσει ποια είναι η ακριβής κατάσταση και να δώσει μια σαφή απάντηση σχετικά με τον αριθμό των νεκρών.

Προς το παρόν, επισήμως από την ιταλική πλευρά έχουν ταυτοποιηθεί και γνωστοποιηθεί προς τις ελληνικές Αρχές δύο νεκροί Έλληνες επιβάτες του μοιραίου πλοίου, ενώ 10 άτομα φέρονται ως αγνοούμενα.

Την Πέμπτη, με επίσημο έγγραφό του που απέστειλε εκ νέου το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ρώμης (RCC ROMΑ) προς το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, έγινε γνωστό ότι λόγω λανθασμένης ταυτοποίησης εκ μέρους των αρμόδιων ιταλικών Αρχών, ο Γεώργιος Δούλης δεν είναι θανών, αλλά συγκαταλέγεται στη λίστα επιβατών και είναι μεταξύ των ανθρώπων για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση επί του παρόντος.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου επικοινώνησε χθες με τον γιο του Γ. Δούλη ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την άμεση ανταπόκριση.

Ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έδωσε εντολή στις κατά τόπους λιμενικές Αρχές της χώρας να παρέχουν με γρήγορους ρυθμούς κάθε διευκόλυνση προς τους συγγενείς των επιβατών του μοιραίου πλοίου «Norman Atlantic» που μπορεί να αφορούν μετακινήσεις ή διαμονή.

Ερευνες στο αμπάρι

Το Norman Atlantic έφτασε στο Μπρίντιζι. Το πλοίο έχει ήδη τεθεί υπό κατάσχεση και οι εισαγγελείς αναμένουν σημαντικές απαντήσεις από το «μαύρο κουτί», σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη και ποιοι ήταν οι πρώτοι χειρισμοί μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, στις 4.30 το πρωί της περασμένης Κυριακής.

Θα πρέπει να διαπιστωθεί αν υπάρχουν νεκροί στο αμπάρι του πλοίου, αφού κάποιοι διασωθέντες έχουν αναφέρει ότι στο γκαράζ ταξίδευαν μετανάστες και οδηγοί, οι οποίοι είχαν αποφασίσει να κοιμηθούν μέσα στα φορτηγά τους.

Αιχμές για ευθύνες στην ελληνική πλευρά από τον πλοίαρχο

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, αναμένεται να διευρυνθεί και επίσημα η έρευνα, με αποστολή νέων κλήσεων σε απολογία από μέρους της Εισαγγελίας του Μπάρι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα», ο κυβερνήτης Αρτζίλιο Τζακομάτσι, στην πολύωρη κατάθεσή του φέρεται να τόνισε ότι πρέπει να εξακριβωθεί πώς ακριβώς γέμισε η σωσίβια λέμβος η οποία μετέφερε προς εμπορικά πλοία, περίπου 60 επιβάτες.

Ο ίδιος δήλωσε στην κατάθεσή του ότι «η ναυτιλιακή εταιρία έχει τις ευθύνες της» με αναφορά στην ελληνική ΑΝΕΚ, καθώς και ότι «τις λίστες των επιβατών τις συμπλήρωσαν οι Έλληνες».

Παράλληλα, η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τζιακομάτσι κατήγγειλε πως από την Ελλάδα δεν έλαβε έγκαιρη απάντηση στις εκκλήσεις του για παροχή βοήθειας.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa μετέδωσε την Παρασκευή πως από την εισαγγελία του Μπάρι ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του νόμιμου εκπροσώπου του γραφείου της ΑΝΕΚ στην Ιταλία (δεν αναφέρεται όνομα), του υπαλλήλου της εταιρείας Παύλου Φαντάκη, του 45χρονου υπευθύνου καταστρώματος Λουίτζι Γιόβινε και του 56χρονου μηχανικού Φραντσέσκο Ρομάνο.

Οι αγνοούμενοι

Το απόγευμα της Τετάρτης ταυτοποιήθηκε και ανακοινώθηκε από το Λιμενικό Σώμα ότι η σωρός του τρίτου Ελληνα που βρέθηκε στο πλοίο ανήκει στον ζακυνθινό οδηγό βυτιοφόρου Νικόλαο Παράσχη.

Ο άτυχος άνδρας από το χωριό Γερακαρία, 58 ετών και πατέρας δύο παιδιών, σύμφωνα με συγγενικό του πρόσωπο, έδωσε σημεία ζωής για τελευταία φορά το βράδυ του Σαββάτου, όταν ταξίδευε με το Norman Atlantic από την Πάτρα προς την Ανκόνα, μεταφέροντας λάδι. Έκτοτε δεν επικοινώνησε με κανέναν και δυστυχώς οι φόβοι της οικογένειας επαληθεύτηκαν.

Το βράδυ της Τετάρτης το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος δημοσιοποίησε τα στοιχεία εννέα Ελλήνων που επέβαιναν στο πλοίο και φέρονται ως αγνοούμενοι.

Τα ονόματά τους είναι:

1. ΚΟΥΦΟΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

2. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

3. ΤΣΑΜΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

4. ΝΙΚΟΛΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

5. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

6. ΣΑΓΙΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

7. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

8. ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

9. ΣΟΦΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

10. Γεώργιος Δούλης

Σε αυτή τη λίστα χρειάστηκε να προστεθεί και το όνομα του Γιώργου Δούλη, τον οποίον οι ιταλικές Αρχές ανακήρυξαν ως αγνοούμενο, τέσσερις ολόκληρες μέρες αφότου τον θεώρησαν νεκρό.

Η νέα λίστα των επιβαινόντων

Σύμφωνα δε με νέα λίστα που απέστειλαν την Παρασκευή, οι ιταλικές Αρχές στο υπουργείο Ναυτιλίας, οι επιβαίνοντες του πλοίου Norman Atlantic ανέρχονται στους 485.Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα λίστα υπάρχουν ακόμα διπλοεγγραφές ονομάτων.Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν πως επιβεβαιώνεται, πλέον, ότι στο πλοίο δεν υπήρχαν υπεράριθμοι επιβάτες.

Ο ανώτατος αριθμός επιβαινόντων για το συγκεκριμένο πλοίο, και σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Norman Atlantic, ήταν 499 άτομα, αριθμός που είχε ακουστεί από δικαστικό λειτουργό της Ιταλίας τις προηγούμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται, επίσης, πως σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την ΑΝΕΚ ο αριθμός των επιβαινόντων στο πλοίο ήταν 474 άτομα.