Καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σημαντικά και οι επενδύσεις για εξόρυξη του μαύρου χρυσού γίνονται ασύμφορες οι ιδιοκτήτες αγροκτημάτων στο Τέξας επιταχύνουν την παραγωγή ελαιόλαδου.
«Αγαπώ τα δένδρα και μου αρέσει πολύ να τα βλέπω να μεγαλώνουν» λέει ο Στιβ Κόφμαν Τζούνιορ για τα 40 στρέμματα ελαιόδενδρων που έχει. Τα φύτεψε πριν από δύο χρόνια στο ράντσο του έξω από την Κότουλα του Τέξας, περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου της πολιτείας.
Σήμερα ο ίδιος δεν δείχνει την ίδια συμπάθεια για τις πετρελαιοπηγές του, οι οποίες βρίσκονται λίγο πιο μακριά από τα ελαιόδενδρά του. «Δεν μπορώ να βλέπω, είναι καταθλιπτικό» είπε ο Κόφμαν αφού έβγαλε το έξυπνο κινητό του τηλέφωνο για να κοιτάξει τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Κούνησε το κεφάλι του. Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate είχαν υποχωρήσει ξανά.
Πέντε χρόνια μετά, και αφού προηγήθηκε μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών των τελευταίων δεκαετιών, η πρόσφατη βουτιά στην τιμή του μαύρου χρυσού κάνει τους κατοίκους του Τέξας να αναζητούν άλλους τρόπους για να παραμείνουν μπροστά από τις εξελίξεις. Περίπου 70 ελαιοπαραγωγοί σε όλη την πολιτεία - από 24 το 2008 - ελπίζουν να κερδίσουν χρήματα από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση στην Αμερική για ελαιόλαδο. Πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια να κινηθεί προς εναλλακτική κατεύθυνση η οικονομία της δεύτερης πολυπληθέστερης πολιτείας των ΗΠΑ.
Το 2013 οι αγρότες στο Τέξας φύτεψαν περίπου 500.000 ελαιόδενδρα, από 80.000 ελαιόδενδρα το 2008 - σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Ελαιόλαδου του Τέξας. Το Συμβούλιο εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα έχουν φυτευθεί περίπου 2 εκατ. ελαιόδενδρα.
Το Τέξας δεν έχει παράδοση στις ελιές και μέχρι πριν από δύο δεκαετίες δεν υπήρχαν καν ελαιόδενδρα στο έδαφός του. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 μικρή μερίδα αγροτών άρχισαν να ενδιαφέρονται για την προοπτική να φυτέψουν ελαιόδενδρα στην πολιτεία. Οπως αποδείχθηκε, οι κλιματικές συνθήκες σε συγκεκριμένες περιοχές του Κεντρικού και του Νότιου Τέξας ήταν παρόμοιες με αυτές της Μεσογείου. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη λίστα των χωρών με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιολάδου στον κόσμο. Ομως στη χώρα παράγεται πολύ μικρή ποσότητα παρά την αυξημένη κατανάλωση. Οι ΗΠΑ εισάγουν το 97% του ελαιόλαδου που καταναλώνουν, κυρίως από την Ιταλία και την Ισπανία.     

Εισαγωγές 1,1 δισ. δολάρια
Πέρυσι οι ΗΠΑ εισήγαγαν ελαιόλαδο αξίας 1,1 δισ. δολαρίων από 400 εκατ. δολάρια που είχαν εισάγει το 2000.

 © Bloomberg News

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από